Hur får jag min dotter att börja tänka på sin vikt utan att ge henne dåligt självförtroende?

mufffinsMin dotter älskar att baka och har ända sedan hon var liten även älskat att äta kakor. Vi uppmuntrar hennes passion för bakverk och berömmer ofta hennes prestationer i köket.

De senaste åren har hon lagt på sig några extrakilon. Har du något tips på hur jag kan få henne på en mer sundare bana utan att ge hennes självförtroende en törn? Hon är 13 år och har själv börjat fundera en del över kläder och utseende, jag vill inte få henne att må dåligt!

Barn och övervikt är ett laddat ämne. Det är dock ett viktigt ämne att våga prata om innan det är för sent. Är du osäker på vad du ska säga så kan du i första hand vända dig till skolhälsovården som är bra på att prata om mat- och livsstilsvanor.

Det viktiga är att prata om vikt utifrån ett hälsoperspektiv och inte utifrån estetiskt perspektiv! Jag menar att hjärta, lungor, skelett och leder behöver mycket fysisk aktivitet för att må bra och utvecklas. Har man en övervikt är det oftast så att även konditionen och styrkan tappar fart och det är det som är farligt med övervikt.

Har man lite övervikt, rör sig minst 60 min/dag, har 3 toppar/vecka med mycket ansträngande aktivitet – då är det en ofarlig övervikt. Igen är det viktigt att ha en dialog med skolsköterskan hur ditt barns tillväxtkurva ser ut.

/ Marlene Olsen Öbrink, leg sjukgymnast

Fler Marlene Olsen Öbrink