Ställ frågor på internationella kvinnodagen

På onsdag den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Ska man säga grattis till kvinnor då? Ska man ge blommor eller choklad? Visst kan man ge blommor som de gör i Ryssland eller på annat sätt uppvakta en kvinna, men att säga grattis är inte vidare lämpligt.

Internationella kvinnodagen är till för att uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. På initiativ av FN är den sedan 1977 en officiell dag.

Men dagen har sitt ursprung redan i början av 1900-talet och den tidiga arbetar- och kvinnorörelsen. I början firades dagen av vänsterkvinnor och förknippades ända fram till 70-talet med den kvinnliga vänsterrörelsen. Numera betraktas dagen som en allmän dag för att uppmärksamma kvinnofrågor och är inte kopplad till någon politisk ideologi.

Frågor man bör ställa sig på internationella kvinnodagen:

  • Finns lika rättigheter?
  • Är kvinnor och män, tjejer och killar jämställda?

Man kan titta på världen i stort, på Sverige eller på den egna familjen. Om du inte är nöjd med det du ser ska du inte tänka ”jag är drabbad”. Tänk istället ”jag är ansvarig” och börja jobba för förändring. Det är vi som skapar den värld våra barn ska leva i.

Fler Artiklar