Varför väljer tjejer bort teknik? Det är en fråga som har ställts länge. Nu visar ett forskningsprojekt att ett svar verkar finnas i klassrummet.
I flera år har tjejers bristande teknikintresse diskuterats flitigt. Det har rapporterats att tjejer väljer bort teknikutbildningar på gymnasium och universitet, samtidigt som teknikbranschen kämpar med att locka fler kvinnor till yrket.
I ett nytt forskningsprojekt har forskare vid Lunds universitet sökt svar på varför unga kvinnor väljer bort teknik. Projektet består av flera olika studier. En av studierna testade hypotesen att elever i grundskolan förknippar teknikämnen med män och omvårdnad med kvinnor. Även lärarnas inställning undersöktes i studien.
Både eleverna och lärarna i studien ansåg att män är bättre på teknik. Enligt forskarna leder den inställningen till att tjejer får sämre självförtroende och minskat intresse för teknik.
– Vi blev överraskade över att upptäcka att lärarna som ingick i studien hade starka könsstereotyper kopplade till teknik, trots att många av dem undervisar i ämnet, säger psykologiforskaren och projektledaren Una Tellhed i ett pressmeddelande från Lunds universitet.
Forskarna konstaterar att könsstereotyperna behöver motarbetas för att rätt personer ska kunna hamna på rätt jobb. De skriver också att många fler kvinnor och män hade kunnat frodas inom tekniksektorn respektive omsorgssektorn än i dag.
Text av Felicia Green