Nu förstår forskare grisar

Glada grisar har öronen framåt. Foto: Pixabay

Grisar kan prata. Men de använder inte ord. I stället använder de olika ljud för olika känslor. Nu har forskare lärt sig att förstå grisarna.


En kort grymtning eller en lång grymtning. För oss människor är det ingen större skillnad. Men det är det för grisar. En gris som gör en kort grymtning är en glad gris. En lång grymtning betyder i stället att grisen inte mår så bra.


Vi människor har aldrig riktigt vetat vad grisar säger, men nu har forskare tagit reda på det. Forskarna har studerat 400 grisar genom hela grisarnas liv. Forskarna har lyssnat på vad för läten grisarna har gjort samtidigt som forskarna har undersökt hur snabbt grisarnas hjärtan slår och hur de beter sig.


Tack vare undersökningen har forskarna lärt sig att förstå grisar mycket bättre. Förutom att förstå att längden på grymtningarna betyder olika saker lärde sig forskarna också att öronen pekar framåt på glada grisar. Glada grisar är också nyfikna på saker runt omkring dem. Ledsna grisar står mer stilla och skriker mer.


Grisar är väldigt smarta och sociala djur. Grymtningarna använder de för att prata med varandra. Med hjälp av undersökningen hoppas forskarna att vi ska kunna hjälpa grisarna att må bättre. Tidigare har vi människor fokuserat mer på om grisarna är friska eller inte, men nu när vi kan förstå vad de säger kan vi också hjälpa dem att bli gladare.  

Grisar är väldigt sociala djur.
De kan också prata med varandra.
Nu har forskare undersökt
hur grisar pratar med varandra.

 

Till exempel har forskarna kunnat se
att en lång grymtning
betyder att grisen inte mår så bra.
Tvärtom betyder en kort grymtning
att grisen är glad.

 

Forskarna undersökte 400 olika grisar.
De tittade på vad grisarna gjorde
och hur grisarna lät.
Samtidigt kontrollerade forskarna
hur snabbt grisarnas hjärtan slog.

 

På så sätt kunder forskarna lista ut
att olika längd på grymtandet
betyder olika saker för grisar.

 

Nu hoppas forskarna att människor
kan hjälpa grisarna må bättre
eftersom vi kan förstå hur de mår nu.