Fråga journalisten

Anna Hultberg är 33 år och journalist. Hon skriver både nyhetsartiklar och längre reportage. Hon blev journalist för att hon är nyfiken och tycker att det är kul att skriva. Det hon gillar bäst med sitt jobb är att hon träffar många olika människor samt att hon får besöka nya platser.

Skriv din fråga. Kanske blir den utvald och kommer med i MiniBladet.

Veckans fråga

Hej Anna!

Vi har fått i uppgift att skriva nyhetsartiklar i skolan. Har du något bra tips på vad jag ska tänka på för att det ska bli bra?

/Mia

Hej Mia,

Vilken rolig uppgift! En sak som kan vara bra att tänka på är att den som läser din nyhet ska få svar på flera olika frågor. Det är därför bra om du i din text svarar på några av frågorna när, var, hur, vem och varför. Något annat du kan tänka på är att inte skriva för mycket. Ofta orkar den som läser inte läsa så långt så därför är det bättre att skriva kort än långt.

Lycka till!

Öva

ova_noshadow-300x300Kan du se vilka frågor som besvaras i följande nyhetsnotis?

Påven slutar

Påven Benedictus XVI orkar inte längre vara påve. Därför har han beslutat sig för att avgå.

I veckan berättade påven Benedictus XVI, som är ledare för den katolska kyrkan, att han från och med slutet av februari inte längre vill vara påve. Anledningen till att han väljer att avgå är att han är gammal och inte orkar längre. Trots att påven snart fyller 86 år var det många som blev förvånade över hans beslut. Det är nämligen första gången på nästan 600 år som en påve väljer att sluta. Det vanligaste är att de är påvar ända tills de dör. Nu måste en ny påve väljas.

När – Påven slutar sista februari.

Vem – Texten handlar om påven.

Varför – Påven ska sluta för att han är gammal.