Sean Banan

Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Pelle T Nilsson

Sean Banan är en svensk musikartist och komiker. Han har varit med i filmer och på TV. Mest känd är han för sina framträdanden i Melodifestivalen.

Sean Banan heter egentligen Sina Samadi. Han föddes i Iran. När han var 2 år flyttade familjen till Göteborg, där han växte upp. När han var 10 år gammal började han dansa.

– Det var en kompis i skolan som brukade dansa robotdansen. Det såg jättesnyggt ut. Jag gick hem och provade. När jag kom tillbaka till skolan började jag tävla mot honom. Jag vann och kände wow, det här var coolt.

Sean fastnade för dansen och hamnade till slut i en dansgrupp. Det var många i klasserna som började dansa breakdance. Gruppen hette Tynnered B-Boys. De tränade på fritidsgården.

När fritidsgården var stängd fick de ta sig ner till stora scenen på Frölunda torg. De tränade där i smyg när butikerna hade stängt.

Favoriten är Melodifestivalen

– Jag har gjort väldigt mycket i mitt liv. Men inget slår scenen i Melodifestivalen. Att stå där är det mest tillfredställande jag har gjort.

Sean lägger ofta över ett år på att arbeta inför Melodifestivalen. Efter allt arbete känner han sig ofta nervös. Inte nervös för om han kommer vinna. Sean vill bara att framträdandet ska vara riktigt bra.

– Det gör inget om jag inte går till final men det måste vara en grym show. Det gäller inte att vinna, det gäller att bli ihågkommen.

Att ställa sig på scenen efter allt arbete är det bästa Sean vet. När han kan titta ut och se publiken när han sjunger.

– Efter all den mödan man lagt ner inför showen blir man så stolt och lycklig när man kan göra människor glada.

 

Samarbetar med Ola Lindholm

Sean Banan jobbar mycket med Ola Lindholm. Ola har varit programledare för bland annat Wild kids. Nu jobbar han som producent.

– Ola är faktiskt en av mina stora mentorer, säger Sean Banan.

Ola hjälper Sean med det mesta. Både med regi och med att skriva låtar. Ola har jobbat med Sean Banans framträdanden i Melodifestivalen.

Ola har skrivit mycket barnmusik tidigare. Sean Banan och Ola jobbar jättebra tillsammans. De brukar åka till Halmstad för att skriva musik.

-Vi låser in oss själva i studion i Halmstad. Vi är fyra vuxna som har jättekul. Det blir mycket prutthumor, säger Sean Banan.

 

Blev retad

När Sean Banan var liten blev han retad av vissa klasskamrater.

– Jag hade jättetjocka pilotglasögon, tandställning och stora kanintänder.  Det var inte lätt. Som liten vet man inte hur man ska hantera sånt.

Sean Banan pratar en del om mobbning under sina konserter. Han vill ge barn som blir retade styrka att stå för den man är. Han vill att alla ska våga vara sig själva.

– När jag blev äldre valde jag att bli Sean Banan och struntade i vad andra tyckte.

Sean Banan tycker också att det är viktigt att föräldrar låter barn vara sig själva. Hans pappa ville att han skulle bli ingenjör eller forskare. Men Sean Banan ville hellre satsa på dansen.

– Barnen är gröna bananer, föräldrar bruna. Ni har haft eran tid så låt barnen vara kungar och drottningar på sitt sätt.

Fler Månadens kändis