Måns Zelmerlöw

Foto: Per Kristiansen
Foto: Per Kristiansen

Den 14:e mars vann Måns Zelmerlöw årets Melodifestival med låten Heroes.

Det var en dröm som gick i uppfyllelse.

– Jag gillar att tävla och Melodifestivalen är det största man kan vinna i Sverige som artist, säger Måns.

Även när Måns var liten tyckte han Melodifestivalen var viktig.

– Hela familjen satt framför teven hemma i Lund och åt chips. Och jag hade gjort listor att skriva ner rösterna på, minns han.

Två gånger tidigare har Måns Zelmerlöw deltagit i Melodifestivalen. År 2007 sjöng han Care Mia och kom på tredje plats och år 2009 sjöng han Hope & Glory och kom på fjärde plats.

I år ville han verkligen vinna. Egentligen hade han tänkt delta med en låt han själv skrivit.

– Men när jag fick höra Heroes kände jag att det där är en riktig bra låt. Den kan jag stå för. Den har något fint att säga.

Blev av med kompisar

Numret Hero handlar om honom själv.

– Streckgubben föreställer mig när jag var yngre. När jag gick i femman blev jag av med mina kompisar. En kille bestämde sig för att frysa ut mig och tog över mitt kompisgäng, berättar Måns Zelmerlöw.

När Måns nyligen frågade en av killarna ”varför”, fick han svaret: ”Du var ju rätt speciell.”

– Visst, jag hade alltid mjukisbyxor. Jag odlade tomatplantor och hade massor av djur (möss, kaniner, hamster, papegoja). Jag gillade att hänga hemma och så var jag ett år yngre än de andra. Kanske hade det med det att göra. Jag vet inte, säger Måns.

Som tur var fick Måns Zelmerlöw en ny kompis på sommarlovet.

-Vi började spela tennis tillsammans och han fick in mig i mitt gamla gäng igen. Det är därför alla streckgubbarna börjar marschera tillsammans på slutet av numret, förklarar Måns.

Haft många jobb

Måns Zelmerlöw har inte bara jobbat som artist, musiker, dansare och programledare i tio år. Han har också hunnit jobba i en skivaffär, en djuraffär och han har varit servitör.

Måns mamma är professor och pappan är läkare. Det var därför inte självklart att Måns skulle hålla på med musik.

– Mina föräldrar har alltid stöttat mig i musiken. De är mina största fans. Men det är inte lätt att lyckas inom musiken. Därför var de glada när jag valde Naturprogrammet på Musikgymnasiet. Det är bra att ha en utbildning att falla tillbaka på, säger Måns.

I framtiden drömmer Måns om att åka på Europaturné och att vara skådespelare i en film.

– Och så skulle jag vilja ge röst åt en karaktär i en stor Disneyfilm, berättar han.

Firade en hel vecka

När Måns Zelmerlöw vann årets Melodifestival med låten Heroes firade han med pizza, chips, godis och glass varje dag i åtta dagar.

– Det var en helt grym vecka. Jag bara satt hemma och kollade på film på kvällarna, berättar Måns.

Men nu har han börjat träna igen och äter kvarg. Den 23 maj är det Eurovision Song Contest. Två veckor innan får han börjar repetera numret Heroes på plats i Wien.

– Om jag känner mig vältränad kommer det att gå kanon. Då är jag säker och trygg på scen.

Veckan efter Eurovision Song Contest ska han ut på Sverigeturné. Han börjar på Gröna Lund i Göteborg och åker sedan till 30 olika platser i Sverige.

– Det ska bli så himla roligt. Det blir kul med turnébuss. Jag ska ha PlayStation i den och vinna kampen om den coolaste turnébussen, säger Måns Zelmerlöw.


Fler Månadens kändis