Min dotter ska få ett syskon. Hur förbereder jag henne?

syskon

Jag är gravid och om allt går som det ska får vi vårt andra barn om några veckor. Vi har sedan tidigare en dotter. Hon kommer vara två år och fyra månader när hennes syskon föds. Jag oroar mig mycket över hur hon ska hantera faktumet att hon inte längre är ensam om att dela på oss. Har du några tips på hur vi får en bra start på den nya syskonrelationen?

Jag gissar att ni säkert redan tänkt mycket på detta och redan gjort en del saker så kanske blir mina råd inga nyheter för er, men ta till er det ni tycker känns användbart.

Det som kan vara bra att göra är att förbereda den blivande storasystern på vad som ska ske. Det kan man göra genom att tala om bebisen i magen, läsa böcker om att få syskon , tala om andra barn som fått syskon och kanske också träffa små bebisar för att se hur de är.

Man kan också förbereda en del förändringar som kommer att ske när familjen utvidgas, så att de inte blir så tydligt kopplade till att det kom ett syskon. Kanske vill ni att storasyster ska börja sova i egen säng i samband med att syskonet kommer. Då kan det vara bra att starta med det redan nu så att hon hinner vänja sig vid det och kontrasten inte blir så stor. Finns det andra förändringar av liknande sort kan ni försöka ta tag även i dem om ni hinner innan syskonet föds.

När ert andra barn väl kommer brukar det vara bra att inkludera storasyster så mycket det går och så mycket som hon vill. Hon kan få titta på när ni tar hand om den lilla till exempel och göra små uppgifter som hon som storasyster klarar av. Det kan också vara bra att ni ibland avsätter tid bara för henne så att hon fortfarande får känna sig viktig och unik för er. Samtidigt ska ni inte förstora detta då det kan bidra till att ge henne uppfattningen att ett syskon betyder en inkräktare. Det ni gjort är ju faktiskt något fint, ni har fått ett barn till och en ny familjemedlem. Att det innebär att ni blir fler som ska samsas om allt ifrån utrymme till tid betyder inte att det är något dåligt, tvärtom. Så att förklara att nu är det två barn istället för ett är också en viktig sak.

Fler Liv Svirsky