Min brorsa heter Noa av Anna-Clara Tidholm

Min brorsa heter Noa av Anna-Clara TidholmI våras kom denna bok av Anna-Clara Tidholm, känd för sina bilder- och pekböcker som hon ofta illustrerat själv. I denna bok är det istället serieskaparen Joanna Hellgren som gjort bilderna, som går i färgerna blått, orange och brunt.

Detta är en kapitelbok för 6-9-åringar, och handlar om Saga, som är 8 år. Hon bor med sin mamma och sin bror Noa i utkanten av Staden, i ett område ”där det finns väldigt höga hus”.

Sagas bästis Anisa bor i samma hus och de hittar på alla möjliga saker ihop. En dag upptäcker de att någon målat konstiga tecken ute på husen, tecken som de känner igen från Noas rum.

Noa förklarar att det är hakkors. Saga och Anisa börjar undersöka vad det egentligen är för något. Och varför vill Noa plötsligt kalla sig Viking?

Boken är skriven i jag-form på ett enkelt språk och med stor text, vilket gör att den kan läsas av barn i lågstadiet. Bokens ämne, nazism och främlingsfientlighet både förr i tiden och nu, gör dock att den passar att läsas tillsammans med, eller diskuteras tillsammans, med någon vuxen.

 / Sofie Herner, Lindängenbilbioteket.

Fler Boktips