Men finns ändå av Petter Lidbeck

Men finns ändå av Petter Lidbeck

Har du någon gång drömt om att kunna göra dig osynlig? Bianca, 11 år, bor med sin mamma och mormor. Det har hon gjort så länge hon kan minnas. Någon pappa har hon inte, och har aldrig haft (som hon känner till i alla fall).

En dag berättar hennes mamma en stor hemlighet för henne. För länge sen pratade Biancas mamma med henne om gamla släktingar som brändes på bål. Bianca trodde då att hon bara skojade. Men det visar sig att kvinnor i Biancas släkt äger förmågan att kunna göra sig osynliga. Bianca tycker det är jättecoolt. Tänk vad man kan göra. Smita in på bio utan att betala, hitta på bus i skolan, åka gratis tunnelbana, skrämma folk.

Men mamma höjer ett varningens finger. Det kan bli väldigt farligt om fel personer får nys om det. Folk kan utnyttja hennes talang. Bianca förstår att det måste förbli en hemlighet, men hon kan ändå inte låta bli att använda det i talangjakten på skolan. Det kan väl inte vara så farligt, tänker hon. Men vad hon inte vet är att i publiken sitter det sex svartklädda herrar som absolut inte tillhör skolpersonalen, och som definitivt inte är särskilt lättlurade. Hemligheten är avslöjad…ett dramatiskt äventyr som tar Bianca till andra sidan jordklotet tar sin början.

Detta är en väldigt spännande, fartfylld och lite rolig bok, som passar utmärkt att både läsa själv och läsa högt. För barn 9-12 år.

Tipset är framtaget av Annika Withycombe vid Lindängenbiblioteket.

Fler Boktips