Böcker för blivande storasyskon

Nejlika och lilla lilla syster

Nejlika och lilla lilla syster av Hanna Zetterberg Struwe och Anna-Karin Garhamn
Nejlika är två år och nybliven storasyster. Hon är stolt och glad och vill krama och vara nära lillasyster. Och mata med glass. Mamma och pappa rusar fram allt som oftast och tillrättavisar Nejlika, tills de inser att hon känner sig utanför och att hon vill att lillasyster ska vara bara hennes. Då inser de lyckligtvis att deras oro över den lilla bebisen går ut över Nejlikas önskan om att vara en kärleksfull storasyster, på en tvåårings vis. De tar ett steg tillbaka och visar hur Nejlika kan hjälpa till med lillasyster, och sjunga och spela för henne. För ca 0-3 år.

 

Snart har vi en baby! av Gunilla Hansson
I den fina Snart har vi en baby! träffar vi Egon som blir storebror. Det är spännande och fascinerande med den lilla, nya familjemedlemmen – men väldigt jobbigt ibland. Vi får också följa hur roligt man kan ha tillsammans med lillasyster allteftersom hon blir större. För ca 3-6 år.

 

Magda och Anton av Lena Arro och Sara Gimbergsson
Magdas lillebror Anton skriker en hel del, men när han får låna hennes Loppsockan blir han på bättre humör! Och sedan visar det sig att han har fått sin första tand. För ca 3-6 år.

 

Antologin Syster och bror, liten och stor. Urval av Ann Adelsson och Suzanne Öhman-Sundén
Här möter vi flera barnboksfavoriter som får tillökning i familjen, till exempel Lilla spöket Laban, Babar, Kotten samt Rut & Knut.

 

Uno i mammas mage av Sara Gimbergsson
Hur fungerar egentligen det där med att bebisen bor inne i magen? När man väntar ett litet syskon väcks många frågor. Och storasyskonet kanske upplever den hisnande känslan i att ”Tänk, en gång bodde jag själv där inne!” I den här pedagogiska och humoristiska boken får vi se hur Uno har det i mammas mage när hon äter, går på badhuset eller dansar. För ca 2-5 år.

 

Tipsen är framtagna av Charlotta Westerberg, barn- och ungdomsbibliotekarie vid Limhamnsbiblioteket.

Fler Boktips