Sörmland: Sommarens kollo påverkas av coronapandemin

Coronakrisen gör att osäkerheten är stor om hur sommarens kollo går att genomföra. Foto: Mikael Andersson

 

Planeringen inför sommarens kolloverksamhet i Eskilstuna pågår för fullt. Men osäkerheten kring hur coronapandemin påverkar säsongen är mycket stor.

 

– Vi planerar som om det blir kollo på Sågarsvedet och Åshorn i sommar precis som vanligt. Men om det verkligen blir av är osäkert. Vi får nya besked nästan dagligen, säger Mikado Ylvén på socialförvaltningen i Eskilstuna kommun där kolloverksamheten administreras.

 

Det är regeringens beslut om att förbjuda sammankomster med fler än 50 personer som ändrar förutsättningarna.

– Det medför att vi tvingats dra ner på deltagarantalet under respektive period. Tanken är nu att köra med kortare perioder i stället för de tänkta två veckorna. På det sättet kan vi åtminstone ge barnen en kortare vistelse, säger han till E-Kuriren.

 

Liksom tidigare år är intresset för att åka på kollo betydligt större än det antal platser som erbjuds. Ansökningstiden för årets säsong har gått ut men något besked om ens barn får den eftertraktade kollovistelsen har ännu inte getts.

– Vi räknar med att kunna ge besked senare i april, säger Mikado Ylvén.

 

Veckan efter midsommar är det tänkt att den första kolloperioden ska inledas.

 

Ett 50-tal personer har hittills anställts för att jobba med barnen på de olika kollogårdarna.

– Vi har några intervjuer kvar att göra men är i stort sett klara. De kommer att vara anställda även om det framöver visar sig att det inte går att ha någon kolloverksamhet i sommar, säger Mikado Ylvén på socialförvaltningen i Eskilstuna kommun.