Sörmland: Misstänkt UFO vid Strängnäs och Malmköping

Planeten Venus upp i vänstra hörnet. Foto: Arkiv

På flera håll i Sörmland har människor sett ett mystiskt ljusklot som rört sig över natthimlen. Men fenomenet har en naturlig förklaring – planeten Venus.

 

Vid 17-tiden på onsdagen kom Anita Bouazza körandes nära sitt hem i Åkers styckebruk i Strängnäs kommun när hon fick syn på ett märkligt ljussken som tycktes sänka sig ner över en intilliggande sjö.

– Jag trodde först att det var ett flygplan och att det flög väldigt lågt, säger hon till E-kuriren.

 

Halvtimmen senare fick Marja Mikkola, som bor strax norr om Malmköping i Flens kommun, syn på ett konstigt ljusklot på den nattsvarta himlen.

– Det såg ut som ett ljusklot med två eller tre lampor och vi undrade vad det var frågan om. Vi tänkte att det kanske var en drönare eller satellit. Jag har aldrig sett något liknande. Man blev ju onekligen nyfiken, säger hon.

 

Observationerna av ljusfenomenet har gjorts på flera håll och många har undrat vad det har rört sig om. Satellit, drönare, helikopter – ufo? Men förklaringen är en annan mer naturlig sådan. Det rör sig om planeten Venus.

– Venus är väldigt stark just nu. Det är väldigt många som ser det och inte förstår vad det handlar om, säger Clas Svahn, vice ordförande på organisationen Ufo-Sverige som samlar in och undersöker rapporter om oidentifierade fenomen på himlen.

 

Clas Svahn är vice ordförande i organisationen Ufo-Sverige som samlar in och undersöker rapporter om oidentifierade fenomen på himlen. Foto: Privat

 

Planeten, den varmaste i solsystemet, täcks av moln som effektivt reflekterar solljuset och ger den en starkt lysande framtoning. Clas Svahn kallar observationen av Venus för en “klassisk misstolkning”.

– Det är ett av de absolut vanligaste misstolkningsfenomenen vi har att göra med och som återkommer vid olika tidpunkter varje år. Just nu är banan sådan att den redan har synts i ett par veckor och kommer att fortsätta synas i flera veckor till när vädret är klart.

 

På Ufo-Sveriges hemsida finns en misstolkningsguide som listar sådant som ofta misstolkas som oförklarliga observationer och som organisationen får många samtal och mejl om. På organisationens hemsida finns även en lista över varje månad och vilka typer av himlafenomen som finns att beskåda just nu. Himmelsguiden hittar du här.

Många människor i Sörmland
har under veckan sett ett mystiskt ljus på himlen.
Många människor har ringt och rapporterat det
eftersom de itne har vetat vad det var.

 

Vissa har trott att det kanske är ett ufo.
Ufo är en engelsk förkortning för
unidentified flying object.
På svenska betyder det
ett oidentifierat flygande objekt,
alltså något som ingen vet vad det är.

 

Men ljuset som har setts i Sörmland
var inget ufo.
Förklaringen var mer naturlig än så.

 

Det var faktiskt planeten Venus
som många har sett.
Just nu lyser Venus väldigt klart
därför är planeten lätt att se.