Sörmland: Farligt ladda mobilen vid sängen under natten

Laddningstips!

Ladda alltid under viss uppsyn och aldrig när du sover.

Ha din apparat på ett hårt underlag medan den laddas.

För att minska risken för överhettning, använd inte apparaten medan den laddas.

Ladda inte i minusgrader eller vid höga temperaturer. Det kan också skada batteriet.

Ett skadat batteri kan värma upp sig själv.

Källa: Elsäkerhetsverket

Många lägger sin mobiltelefon på laddning intill sängen. Och många barn och tonåringar har för vana att ta med den hela vägen ner i sängen. Det framgår av rapporten “Svenskarna och trygghet 2019”.

 

– Det är inte alls bra. I synnerhet inte om den ligger på laddning i sängen. Mobilen blir varm och värmen har ingenstans att ta vägen, säger Per Gustafsson, verksamhetsledare i Brandskyddsföreningen Södermanland, till E-Kuriren.

 

På flera håll i landet har hus brunnit ner till följd av bränder som startat i mobiler på laddning. I Sörmland har man än så länge varit förskonade från sådana bräder.

– Man har ju hört talas om att mobilladdare har brunnit men det har inte lett till någon utvecklad brand, säger Per Gustafsson.

 

Han konstaterar att mobiltelefoner på laddning innebär en ny risk som man inte haft tidigare.

– Ofta sitter brandvarnaren centralt i bostaden, kanske i hallen, och så stänger man till dörren till sovrummet när man ska gå och lägga sig. Händer det någonting i sovrummet hinner det bli mycket rök innan brandvarnaren varnar, då är man kanske så omtöcknad att man riskerar att inte komma ut, säger Per Gustafsson.

 

Per Gustafsson säger att mobilen ska ligga på laddning mot ett hårt underlag för att undvika brand.

– Ett hårt underlag samlar inte på sig värme. Det är bra om telefonen ligger så fritt som möjligt med luft som kyler runt om.

 

Gisela Meinhold har flera roller inom Västra Sörmlands räddningstjänst och leder en rad utbildningar i bland annat brandskydd och sjukvård. Dessutom är hon tonårsmamma.

 

När en sladd brann av mitt på dagen hemma hos familjen Meinhold fick hon och hennes son sig en tankeställare. Sonen satt i sin säng med datorn. Datorn satt på laddning med en orginalsladd samtidigt som den användes. Plötsligt kände sonen hur det sladden brände till på ankeln.

– Det blev inte mer än en brännblåsa på vaden den gången. Nu märkte han det direkt och kunde åtgärda det genom att dra ut sladden. Men tänk om det här hänt på natten, funderar Gisela Meinhold.

– Våra ungdomar släpar ju med sig de här laddarna överallt. Man lindar gärna upp dem och stoppar ner den i väskan, sedan ligger de där och vickas fram och tillbaka. Till slut går de sönder.

 

I dag är sonen noggrannare. Han drar alltid ur laddaren när han är färdig, när han inte behöver ha den i. Gisela Meinhold laddar heller aldrig sin mobiltelefon på natten utan har som rutin att sätta mobilen på laddning när hon går upp på morgonen.

– Medan jag gör frukost och duschar hinner telefonen blir laddad, innan man ska i väg. Man skonar laddaren och man skonar telefonens batteri. Den behöver inte sitta på laddning i sex-tio timmar, säger hon.

När du laddar din telefon
kan det vara bra att tänka på vissa saker.
Mobilerna blir ofta väldigt varma
när de laddas.

 

Därför kan det vara farligt
om mobilen ligger i sängen när den laddas.
En ny undersökning visar
att det kan starta bränder på det viset.

 

Därför är det bra att du tänker på
att ha mobilen på en hård yta när du laddar den.
Det är också bra om det finns mycket luft
runt omkring telefonen så att den kyls ned.

 

Det här gäller också för andra saker som laddas
som till exempel en surfplatta eller en dator.