Sörmland: Isak antagen till Junior Academy

"Vilken supertur jag har, som får vara med i den roligaste tekniska utmaning jag kan tänka mig” tycker 15-åriga Isak Engdahl. Foto: Anne-Lie Andersson

15-årige Isak från Eskilstuna vill bli ingenjör och designa bilar. Men först ska han lösa problem åt mänskligheten.

 

Isak Engdahl går i klass 9C på Djurgårdsskolan i Eskilstuna. Favoritämnena är teknik, fysik och matte.

– Jag har gillat fordon och bilar så länge jag kan minnas. Hemma ritar jag bilmodeller och renoverar gamla bilar och moppar med pappa. Jag är jätteintresserad av allt som har med teknik att göra.

 

Via Mälardalens högskola, där Isaks mamma jobbar, dök informationen om den internationella vetenskapstävlingen upp – och Isak ansökte.

– Jag är yngst och väldigt stolt över att de valde in mig i laget. Det är ju exakt sånt här jag vill jobba med i framtiden, bygga effektivt utan stor miljöpåverkan, även om det är person- och sportbilar jag vill ägna mig åt.

 

 

”För att vinna behöver mitt lag komma på en hållbar, innovativ och realistisk lösning för framtidens vägtransporter”, säger Isak Engdahl som hemmavid renoverar bilar med sin pappa. Foto: Privat

 

 

Junior Academy syftar till att väcka ungas nyfikenhet, problemlösningsförmåga och upptäckarglädje för naturvetenskap och teknik. Det internationella programmet ger intresserade unga mellan 13 och 18 chansen att på sin fritid arbeta med samhällsutmaningar och utvecklas inom problemlösning och innovation. I Sverige är tävlingen ett samarbete mellan IVA, Ingenjörsvetenskapsakademien och New York Academy of Science.

 

68 svenska ungdomar har antagits till Junior Academy, varav endast ett fåtal 15-åringar. Isak blev lycklig när han fick veta temat för vårens utmaning.

– ”Hållbar transport”. Det kunde ju inte bli bättre, skrattar han.

 

I ett lag med deltagare från Saudiarabien, Indien och Sverige ska Isak ta fram en lösning för hur en vara kan transporteras från A till B så hållbart och effektivt som möjligt.

– Vi har valt att jobba med vägtransport, och än så länge har vi chattat mycket och snackat över videosamtal. Det är ju inte helt lätt att hitta tillfällen att prata på, med olika tidszoner och studier, men vi skriver mycket till varandra. Just nu diskuterar vi bland annat hur helt eller delvis självkörande lastbilar bäst ska drivas på förnybara bränslen.

 

Den 13 april avgörs vilket lag som får åka till New York för att presentera sin lösning.

Isak Engdahl är 15 år och från Eskilstuna.
Han drömmer om att bli ingengör.
han vill bygga bilar
som är miljövänliga.

 

Därför ansökte han till en stor tävling.
Tävlingen heter Junior Academy
och Isak blev antagen till den.
Tävlingen handlar om att komma på en idé
om hur man flyttar varor så effektivt som möjligt.

 

Han ska tävla med ett lag
med deltagare från Indien, Saudiarabien och Sverige.
De pratar mycket via chatt
om vad de ska göra till tävlingen.

 

Just nu pratar de mycket om
vilket bränsle bilar behöver för att vara miljövänliga.
– ”Hållbar transport”.
Det kunde ju inte bli bättre, skrattar Isak.