Sörmland: Dumsnut upptäckt i Eskilstuna

Tallbiten, även kallad dumsnut eftersom den är så orädd. Foto: Lasse Eisele

Fågeln tallbiten kallas också för dumsnut. Den erfarna fågelfotografen Lasse Eisele lyckades ta en bild på den ovanliga fågeln mitt i stan.

 

Lasse Eisele hade länge spanat efter tallbiten. När hade till slut hittade den röda fågeln bland de orangea rönnbären på Sveaplan kunde dock förutsättningarna ha varit bättre.

– Det var mulet och blåsigt men det gick ändå att få anständiga bilder. Jag hade kunnat gå hur nära som helst, men den satt högt upp och jag ville inte plåta underifrån, berättar Lasse Eisele för E-kuriren.

 

Tallbiten är verkligen inte rädd av sig.

– De kallas dumsnutar, du kan praktiskt taget ta i dem. De kommer från nordliga delen av den euroasiatiska kontinenten – taigan och dyker upp med oregelbundna mellanrum, det har varit 10, 15 år emellan. De saknar kontakt med människor och vet inte vilka fula jäklar vi är, berättar Leif Carlsson som är vice ordförande i Ornitologiska klubben i Eskilstuna.

 

Leif Carlsson är fågelentusiast sedan barnsben. “När jag var liten märkte jag att föräldrarna inte hade en aning om vilka fåglar det var som satt på fönsterblecket – jag fick lära mig själv.” Foto: Veronica Karlsson

 

Han konstaterar att den milda vintern får konsekvenser.

– Skraken och andra vattenberoende fåglar skulle ha påverkats av isbildning i november eller början av december men det har ännu inte inträffat. Allt förskjuts. När det blir en köldknäpp ger de sig av. De måste ha en egen SMHI-app i skallen, säger Leif Carlsson och fortsätter:

– Ingen normal människa kan tycka att klimatförändringar är bra. Vi ändrar spelreglerna i snabb takt och fåglarna berättar något om ekosystemets tillstånd och funktion. När de finns där de ska vara kan vi känna oss trygga, vi är beroende av samma system.

 

Storskrakshane. Foto: Leif Carlsson

 

Det finns en fågel som heter tallbit.
Det är en röd fågel
som finns här i Nordeuropa.
Men fågeln har också ett annat namn.
Det är dumsnut.

 

Dumsnuten eller tallbiten
är ganska ovanliga.
Men den erfarna fotografen Lasse Eisele
lyckades hitta en dumsnut.

 

Det var dimmigt och mulet
när Lasse hittade fågeln.
Men han lyckades ändå ta en bild.

 

Dumsnutar heter så för att
de är inte rädda för människor.
Därför kunde Lasse gå nära
för att ta en bild av fågeln.