Reporterskola

Sörmland: Årby är vårt hem

Maria Chergui

Maria Chergui - gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna och engagerad i Årby M. Fotograf: Briget Solagha

Vi är två tjejer som heter Chajwan och Briget. Vi är elva år gamla och bor i bostadsområdet Årby. Vi vill berätta om vårt fina bostadsområde. Vi har även interjuat Maria Chergui, gruppledare för vänsterpartiet i Eskilstuna och engagerad i föreningen Årby M.

 

Chajwan: Jag tycker att Årby är ett bra ställe att bo på eftersom alla känner varandra väl. Jag tycker att det är bra att det finns många lekparker och fotbollsplaner i området.Vi i Årby kommer alltid att vara som en stor familj. Om det händer något så har vi våra vänner och familjer som ställer upp för oss. I Årby finns ett ställe som heter Årby M. Vi brukar gå dit efter skolan och på loven, det är verkligen jätteroligt att vara där. Där kan man pyssla med olika saker och det finns ett ställe man kan dansa på. Man brukar också få göra skulpturer av lera. Ibland kommer en konstnär som heter Stanislaw Lux dit och gör skulpturer med oss.

 

Briget: Jag tycker jättemycket om Årby och jag har bott där i hela mitt liv. Årby är litet, det är därför vi alla är som en stor familj. Jag tycker att Årby är ett öppet och ett fritt ställe där det finns många planteringar och gräsmattor som barnen kan spela fotboll på. När det är sommar så finns det nåt som kallas för Årbyfestivalen, där brukar folk uppträda och ibland kommer kändisar dit. Man kan även uppträda själv om man vill. Då känner man sig trygg på scenen eftersom man känner alla i publiken. När man är klar får man en ros som pris.

 

Vi ställde frågor till Maria Chergui, gruppledare för vänsterpartiet i Eskilstuna och engagerad i Årby M.

 

Vad tycker du om att bo i Årby?

Det finns jättemycket positivt med Årby och det är viktigt att alltid lyfta fram. Det bästa med Årby är att bo tillsammans med många barn, ungdomar och vuxna. Jag tycker om mina grannar och är själv uppvuxen i Årby. Jag tycker att alla som bor i Årby ska känna stolthet över att bo här. Det finns en del problem som man måste lösa men det finns också jättemycket positivt med Årby.

 

Vad känner du för Årby?

Jag känner en stor kärlek till Årby. För mig har det alltid varit viktigt att utveckla barns och ungdomar perspektiv. Det är barnen som är bra för framtiden. Ibland kanske man inte har något att göra på fritiden. Man kanske inte har det bra hemma. Man kanske inte kan köpa nya kläder eller andra saker hemma. För oss i Årbyföreningen är det viktigt att alla har en bra fritid – vem du än är. Vi kämpar för att barn och unga ska få det bra och vi vill visa att det finns vuxna som bryr sig.

 

Hur tror du Årby blir i framtiden?

Jag tror att det kommer bli jättebra i framtiden. Nu håller de på att bygga en månlekpark till barnen. Det kommer att bli jättebra när den bli klar i december.

 

Text av Chajwan Haidar Hamma och Briget Solagha