Fotbollsspelare får lika mycket betalt

Svenska damlandslaget

Nu får män och kvinnor som spelar fotboll i landslagen lika mycket betalt. Foto: Bildbyrån/Svenska fotbollsförbundet

Män och kvinnor som spelar fotboll i landslagen får för första gången lika mycket betalt.


Det har länge pratats om lönen till fotbollsspelare. Många tycker att det är orättvist att kvinnor som spelar fotboll i landslaget inte tjänar lika mycket som de manliga spelarna.Nu har de svenska landslagen och Svenska fotbollförbundet bestämt att lönerna ska vara lika för alla spelare. Dessutom kan spelare som har barn få mer pengar. Det här är viktigt för att spelarna ska kunna fortsätta med fotbollen trots att de får barn.


Svenska fotbollsförbundet är en organisation som bestämmer reglerna för alla fotbollsföreningar.

– Vi är såklart glada över att ha avtalet på plats. Det känns bra att ha tagit ytterligare ett steg mot att ge våra landslagsspelare bästa möjliga förutsättningar både på och utanför planen, säger Håkan Sjöstrand. Han är generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet.Det här är första gången som ett avtal gäller för alla spelare i de två landslagen. Innan var det olika avtal för manliga och kvinnliga spelare. Ett avtal är det man har bestämt tillsammans, en överenskommelse.Det har varit lagkaptenerna Caroline Seger och Victor Nilsson Lindelöf som har bestämt de nya lönerna tillsammans Svenska fotbollförbundet.

– Det här är ytterligare ett steg till att ge oss så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas på planen, säger Caroline Seger.Det nya avtalet gäller inte lön för mästerskap, till exempel VM och EM. Det beror på att det är de internationella fotbollsförbunden Uefa och Fifa som betalar lönerna för de matcherna. I mästerskapen är de fortfarande stor skillnad mellan de manliga och kvinnliga fotbollsspelarna.

Text av Catharina Sigala

Vilken lön fotbollsspelare har i landslaget
är något som det pratats mycket om.
Kvinnor och män har nämligen inte haft
samma lön trots att de spelar i Sveriges landslag.

 

Men nu ska det bli ändring på det.
Svenska fotbollförbundet har bestämt
att det ska vara samma lön för herrar och damer.

 

Håkan Sjöstrand är chef på Svenska fotbollförbundet.
Han säger att de är mycket glada
att ha kommit överens om samma lön för damer och herrar.

 

Men den lika lönen gäller inte i stora turneringar.
Till exempel gäller den inte i VM eller EM.
Det beror på att det inte är Svenska fotbollförbundet
som betalar spelarnas löner i de turneringarna.