Rapparen Logic räddar liv med sin låt

Raparen Logic

Logic ville skriva en låt för att hjälpa dem som mår dåligt. Foto: Def Jam Recordings

Rapparen Logic har skrivit en låt för att hjälpa människor som inte vill leva.Låten heter 1-800-273-8255. Det är ett telefonnummer till en organisation i USA. Organisationen hjälper människor som mår dåligt, till och med så dåligt att de tänker på självmord. Självmord är när en person tar sitt eget liv. Ofta mår personen psykisk dåligt eller är psykiskt sjuk. Psykiska sjukdomar påverkar personens känslor, ork, lust och hur den ser på sig själv och på andra.Forskare har undersökt om Logics låt har hjälpt människor som tänker på självmord. Forskarna tror att låten kan ha räddat 245 personer hittills. Sedan låten släpptes är det fler som ringer organisationen och ber om hjälp. Det verkar också som att självmorden bland unga i USA har minskat. 

– Att få reda på att min musik faktiskt påverkar människors liv är det som inspirerade mig till att skriva låten. Vi gjorde det för att försöka hjälpa människor. Det faktum att det faktiskt gjorde det är otroligt, säger Logic till amerikanska CNN.I Sverige finns det också en organisation som arbetar för att stoppa självmord. De heter Suicide Zero. Organisationen tycker att det är bra att prata om självmord. Då är det lättare för personer som mår dåligt att be om hjälp. Suicide Zero tycker att Logics låt är viktig.

– Den kan bidra till att ge hopp. Visa att det finns möjlighet att söka hjälp, säger Rickard Bracken till SVT.
Han är generalsekreterare på Suicide Zero.Rickard Bracken tror att låten kan hjälpa människor att inte känna sig ensamma. 

– När man lever med tankar om självmord känner man sig många gånger ensam och man lever i en bubbla. Låten kan spräcka bubblan och minska på den skam och skuld man kan känna, säger han.Barn som mår dåligt och behöver någon att prata med kan ringa Bris. Bris telefonnummer är 116 111. Det går också att chatta. Bris har öppet alla dagar mellan 14.00 och 21.00. Om du tänker på att ta ditt liv kan du också ringa 112. 
Här är Bris hemsida.Är du vuxen och vill ha tips på hur du kan prata med barn om självmord kan du läsa mer här. 

Logic är en amerikans rappare.
Han har skrivit en låt
som heter 1-800-273-8255.

 

Det är ett telefonnummer till en organisation
som hjälper folk som mår dåligt psykiskt.
Organisationen fokuserar på att hjälpa dem
som mår så dåligt att de funderar på självmord.

 

Logics låt har gjort så att organisationen
fått mer samtal än vad de brukar få.
Därför har låten hjälpt människor
att våga ringa till organisationen
och få hjälp med hur de mår.

 

Barn som mår dåligt och vill prata med någon
kan ringa Bris.
Bris telefonnummer är 116 111.
Det går också att chatta.
Här är Bris hemsida.