Nu ska vi hålla större avstånd igen

Nu ska vi hålla avstånd till människor i offentliga miljöer. Det kan till exempel vara på biblioteket. Foto: Pixabay

Från och med i dag, onsdag, gäller nya rekommendationer som ska minska spridningen av covid-19. Bland annat ska både vuxna och barn hålla avstånd till andra. Om smittan fortsätter att öka kommer det att komma fler rekommendationer och regler.


På tisdagen höll regeringen och Folkhälsomyndigheten en presskonferens. På presskonferensen berättade de att nya rekommendationer för att minska spridningen av covid-19 ska börja gälla. Rekommendationerna är råd på hur vi i Sverige borde göra för att inte smittan ska öka. Rekommendationerna börjar gälla redan i dag, onsdag.


Karin Tegmark Wisell är chef på Folkhälsomyndigheten. Hon säger att läget inte är så allvarligt i Sverige just nu. Men smittan har ökat lite. Samtidigt vet man inte hur allvarlig den nya covid-varianten omikron är.

– Det är svårt att beräkna hur den kommer att utveckla sig, säger hon till Expressen under presskonferensen.


Rekommendationerna som gäller från och med i dag handlar bland annat om att alla, både vuxna och barn, ska försöka hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer. Offentliga miljöer är platser där alla människor får vara, som till exempel bibliotek.


Vuxna ska också försöka undvika att åka med kollektivtrafiken när det är många som åker. Måste man ändå åka när det är mycket människor vill Folkhälsomyndigheten att vuxna har på sig munskydd.


Folkhälsomyndigheten vill också att det ska bli lättare för vuxna att jobba hemifrån. Men det gäller inte lärare och andra personer som jobbar med att lära ut.


Sveriges statsminister Magdalena Andersson var också med på presskonferensen. Hon säger att det är viktigt att människor vaccinerar sig, och är försiktiga med att vara nära andra människor.

– Man ska vara särskilt försiktig om man träffar människor som man inte vet om de är vaccinerade, säger Magdalena Andersson.


De nya rekommendationerna är det första steget av tre. Börjar fler människor att bli smittade av covid-19 kan de andra två stegen börja gälla. Då kommer strängare rekommendationer och regler att användas.

Covid-19 börjar smitta fler människor nu igen.
Därför har regeringen bestämt sig för
att börja med några rekommendationer igen.
Rekommendationer är råd som vi borde följa.

 

De nya rekommendationerna har funnits förut
men försvann ett tag när covid-19 inte smittade så mycket.
En av de nya rekommendationerna är att
vi ska hålla avstånd igen.
Det betyder att vi ska försöka
att inte vara för nära varandra
när vi är i till exempel affärer eller bibliotek.

 

De nya rekommendationerna är också
att vuxna inte ska åka så mycket buss eller tåg.
Om man måste åka buss eller tåg
ska man helst ha munskydd på sig.

 

Regeringen säger också att
det är bäst om många kan jobba hemifrån.

 

Än så länge smittar covid-19 inte lika mycket
som till exempel förra året.
Men regeringen säger att om det börjar smitta fler
så kan det komma ännu fler råd och regler.