Norsk julgran blir retad i London

En pyntad julgran

Ända sedan år 1947 har vårt grannland Norge gett Storbritanniens huvudstad London en stor julgran. Men årets julgran har blivit retad av många människor.


Trafalgar Square är ett stort torg i centrala London. På torget brukar det varje år stå en jättestor julgran som Norge har skickat till den brittiska huvudstaden.


Men i år har många människor pratat om hur granen ser ut. Den är nämligen ganska gles och skranglig. Både brittiska tidningar och människor i sociala medier har skrivit om granen och många har retat den och skämtat om hur den ser ut.


Den brittiska tidningen Evening Standard frågade till exempel skämtsamt var resten av granen hade tagit vägen. Andra människor undrade om granen blivit skadad när den skickades från Norge.  


Men även om den norska julgranen kanske inte var lika fin som vanligt i år är tanken bakom granen väldigt fin. Norge har nämligen skickat en julgran till London varje år sedan år 1947. Det är hela 74 år.


Under andra världskriget som höll på från år 1939 till 1945 blev nämligen Norge ockuperat av Tyskland. Det betyder att nazisterna tog över makten i Norge. Då var Norges regering och kungafamilj tvungna att fly från Norge för att inget hemskt skulle hända dem.


Under den tiden hjälpte Storbritannien Norge på många sätt. Norges regering och kungafamilj fick nämligen bo där i stället. Storbritannien hjälpte också människorna som var kvar i Norge att göra motstånd mot tyskarna.


Efter kriget var människorna i Norge så tacksamma för hjälpen att de bestämde sig för att varje år skicka en stor julgran till London som tack.


Så här såg det ut när London fick en första granen år 1947:

Varje år skickar Norge
en stor julgran till Storbritannien.
Julgranen står på torget Trafalgar Square
i Storbritanniens huvudstad London.

 

Men i år har många människor
retat julgranens utseende.
Julgranen är nämligen ganska gles och skranglig.

 

Men även om granen i år inte är så fin
så är anledningen till att Norge skickar granen väldigt fin.
Norge har skickat granar till Storbritannien sen 1947
som ett tack för att Storbritannien hjälpte Norge
under andra världskriget.

 

I Norge hade nazisterna tagit makten
under andra världskriget.
Därför var många, bland annat kungafamiljen i Norge
tvungna att fly till Storbritannien.

 

När kriget sen tog slut bestämde sig Norge för
att skicka en julgran till Storbritannien varje år som tack.