Rihanna är Barbados hjälte

Artisten Rihanna

Artisten Rihanna är från Barbados. Foto: Shutterstock.

Barbados är numera ett fritt land och har fått sin första president. Rihanna har utsetts till landets hjälte.


Barbados är en ö i Karibien. För 400 år sedan kom det första fartyget från Storbritannien till Barbados. Då bodde det inga människor på ön. Britterna tog slavar från Afrika till Barbados för att tvinga dem att arbeta med att odla socker. Slaveriet pågick i över 200 år.Barbados var en av Storbritanniens kolonier. Det betyder att Storbritannien tog makten över Barbados och bestämde i landet. För 55 år sedan vann Barbados sin självständighet från Storbritannien. Men landet har fortfarande varit en del av det brittiska kungadömet. Fram tills nu har drottning Elizabeth varit Barbados statschef.I oktober valde Barbados sin allra första president. Hon heter Sandra Mason. Under en ceremoni i veckan tog Sandra Mason över rollen som statschef efter drottning Elizabeth. Nu är Barbados självständiga. Det betyder att de kan bestämmer över sitt land.Artisten Rihanna kommer från Barbados och bodde på ön fram tills att hon var 16 år. Hon var med på ceremonin och utsågs till en av landets hjältar.

– Må du fortsätta att skina som en diamant, sa Barbados premiärminister Mia Mottley till Rihanna. Orden kommer från texten i en av Rihannas hitlåtar Diamonds.Rihanna är glad över att kallas landets hjälte.

– Jag är så stolt över att vara barbadier. Jag kommer att vara barbadier till jag dör. Detta är fortfarande den enda plats jag någonsin kommer att kalla för mitt hem, sa hon till nyhetsbyrån TT.Elizabeth är fortfarande drottning över 15 territorier och länder, bland dem Kanada, Australien och Jamaica.


Text av Catharina Sigala

Barbados är ett land i Karibien.
Barbados är en ö i havet till öster
om Nord- och Sydamerika.

 

Ön Barbados upptäcktes för 400 år sen
av ett skepp från Storbritannien.
Storbritannien började odla socker där
och tog dit slavar från Afrika för att odla sockret.
Slaveriet höll på i 200 år.

 

Efter att slavarna blev fria levde de kvar på Barbados.
Men det var fortfarande Storbritannien
som bestämde över Barbados.
Men för 55 år sen blev Barbados självständigt.
Då fick de bestämma mer över sig själva.
Men Storbritannien hade fortfarande
lite makt över dem eftersom att drottningen
fortfarande var statschef i landet.

 

Men i oktober fick Barbados en egen president.
Då slutade Storbritanniens drottning att vara statschef där.
Istället blev presidenten som heter Sandra Mason statschef.

 

Det var en ceremoni när Sandra Mason blev statschef.
På den var artisten Rihanna med.
Rihanna kommer nämligen från Barbados.
Nu är Rihanna en av landets hjältar.