Vintern har kommit till Sverige

Snö i naturen.

Det är väldigt kallt i Sverige just nu. Foto: Pixabay

Nu är det väldigt kallt på många platser i landet. Det är så pass kallt att byn Nikkaluokta blev Europas kallaste plats i helgen.  


Att det har blivit vinter märks från norr till söder i Sverige. Det är nämligen väldigt kallt just nu och enligt SMHI kommer det att vara kallt hela veckan.


SMHI står för ”Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut”. SMHI är en myndighet som har som jobb att bland annat hålla koll på vädret.  


På SMHI arbetar det personer som kallas för meteorologer. Meteorologer har som jobb att undersöka hur vädret kommer att bli.


SVT har egna meteorologer. De har intervjuat en av dem om vädret den här veckan.

– Prognoserna visar att vi kan få vinter i hela landet på början av nästa vecka, sa SVT-meteorologen Ebba Mårtensson i helgen.


En prognos är samma sak som vilket väder meteorologerna tror att det ska bli. Enligt prognosen kommer det att både vara kallt och snöa på många plaster i Sverige den här veckan.


Hittills har det varit kallast i byn Nikkaluokta. Nikkaluokta ligger nästan så långt norrut som det går i Sverige. Där var det kallast i hela Europa i helgen. På söndagsmorgonen var det nämligen 37,4 minusgrader där.


Men att Sverige har kallast väder i Europa är inte ovanligt eftersom Sverige ligger så långt norrut.I det här klippet från år 2018 berättar tv-programmet Nyhetsmorgon om olika kända snöoväder:

Nu har det blivit riktigt kallt i Sverige.
Det betyder att vintern har kommit.
Det kommer vara kallt hela veckan
tror meteorologerna på SMHI.

 

SMHI är en myndighet
som jobbar med att hålla koll på vädret.
En meteorolog är någon
som jobbar just med väder.

 

SMHI säger att det kommer vara kallt
och snöa på många platser i Sverige i veckan.

 

En by i Sverige hade faktiskt kallast väder
i hela Europa i helgen.
Det var byn Nikkaluokta som ligger
långt norrut i Sverige.
Där var det 37,4 minusgrader i helgen.