Nyhetsvecka 47

Collage på nyheter vecka 47

Veckans nyheter har bland annat handlat om Magdalena Andersson (S), cirkusdjur och julfirande. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet och Pixabay.

Hurra! På söndag är det första advent. Hög tid att tända ljus, stoppa kryddnejlika i apelsiner och kanske fundera på allt gott vi ska baka. Eller? Alla firar så klart vinterlovet olika. Jag har i alla fall fått lära mig att jag är en novent – någon som kickar igång julen redan innan första advent.

För exakt 100 år sedan fick kvinnor börja rösta i politiska val. Det var också då som kvinnor kunde ställa upp i val själva. I onsdags fick Sverige äntligen sin första statsminister: Magdalena Andersson (S). Men hon var bara statsminister i sju timmar. Vad hände?
MiniBladet förklarar i den här artikeln.


I veckan har vi också skrivit om lukter som vi helst slipper. Det kan vara svårt att veta var illaluktande dofter kommer ifrån. Därför har spanska forskare byggt en näsa som kan flyga runt på en drönare och hitta stanken.
Läs mer om den flygande näsan.


Häromveckan skrev vi om att tigrarna i tv-programmet Fångarna på fortet får gå i pension. Många tycker inte det är snällt att ha vilda djur i burar. I Frankrike har de nu förbjudit vilda djur på många ställen, som till exempel cirkusar.
Läs mer om Frankrikes nya lag.


Och så var det det här med julen. I veckan intervjuade våra minireportrar två skådespelare från årets julkalender En hederlig jul med Knyckertz: Axel Adelöw som spelar Ture och Nova Tiwani som spelar Sara. Första delen av den intervjun kan ni läsa om i nästa veckas Månadens kändis.


Många firar jul i Sverige, men långt ifrån alla. Dessutom firar alla inte jul på samma sätt. Eir Fröjvik Moberg frågade besökare på Lunds stadsbibliotek vad som är viktigt för att det ska kännas som jul.
Läs Eir Fröjvik Mobergs enkät.


Jag har i alla fall redan börjat dricka glögg och äta pepparkakor. Tydligen finns det nu ett ord för det. Jag erkänner, jag är en novent. En novent är någon som inte kan hålla sig till december och vill kicka igång firandet innan första advent.


Men nu är det ju äntligen dags, så glad advent på er!

Gustav Sigala Haggren

Redaktör, MiniBladet