Artister kritiseras för festival i Saudiarabien

Folksamling framför en scen.

Festivalen heter MDL Beast Soundstorm.

Flera svenska artister ska spela på en musikfestival i Saudiarabien. Men eftersom Saudiarabien bryter mot mänskliga rättigheter är det många som tycker att artisterna inte ska åka till festivalen.De mänskliga rättigheterna handlar om att alla människor är födda fria. Alla är lika mycket värda oavsett kultur, kön, religion och sexuell läggning. Men alla länder respekterar inte de mänskliga rättigheterna.Saudiarabien är ett av de länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna. De som lever i Saudiarabien får inte rösta i demokratiska val. De får heller inte bli kära i vem de vill. Den som bryter mot landets regler kan få stränga straff.


Festivalen heter MDL Beast Soundstorm. Den ska vara i Saudiarabiens huvudstad Riyadh mellan den 16 och 19 december. Flera svenska artister ska spela på festivalen, som Axwell, Adam Beyer, Alesso och Salvatore Ganacci. Även Rebecca & Fiona skulle ha åkt till festivalen men har bestämt sig för att ställa in.Många säger nu att artisterna inte borde spela på festivalen. En av dem som kritiserar artisterna är Human Rights Watch. Att kritisera betyder att säga till någon att något är fel. Human Rights Watch arbetar med mänskliga rättigheter. De säger att Saudiarabien ordnar festivalen för att resten av världen ska tro att landet är modernt och fritt, men det är inte sant.Dj:n och producenten Sanna ”La Fleur” Engdahl ska också till festivalen. Hon tror att hon kan göra större skillnad för dem som bor i Saudiarabien om hon åker dit.
”Jag kanske kan inspirera och vara en förebild för andra”, skriver hon i ett sms till Dagens Nyheter.Det kommer också att vara en stor formel 1-evenemang i Saudiarabien i december. Då ska flera stora artister uppträda. Några av dem är Justin Bieber, Jason Derulo och Asap Rocky. Även de artisterna har fått kritik för sitt beslut att åka till Saudiarabien.

Saudiarabien ska ha en festival i december.
Där ska många artister spela.
Men alla tycker inte det är bra.
Saudiarabien är nämligen ett land
som inte följer mänskliga rättigheter.

 

Mänskliga rättigheter betyder att
alla är lika mycket värda.
Men i Saudiarabien så får till exempel
människor inte rösta eller
bli kära i vem de vill.

 

Därför säger många att det är dåligt
att artister ska åka till Saudiarabien och spela.

 

Några artister har också ställt in festivalen.
Till exempel har Rebecca och Fiona ställt in sin konsert.
Andra artister väljer att åka dit och spela.
Till exempel så ska DJ:n Sanna ”La Fleur” Engdahl
fortfarande åka dit och spela.
Hon säger att hon kanske kan inspirera
människorna som bor i Saudiarabien.