Stora översvämningar i Kanada

Översvämningar i Kanada.

Förra helgen regnade det ovanligt mycket i provinsen British Columbia i Kanada. Foto: Pixabay

De senaste dagarna har det varit stora översvämningar i landet Kanada. Översvämningarna beror på att det har regnat mer än vanligt.


Kanada är ett stort land som ligger i Nordamerika. Kanada ligger ovanför USA. I Kanada finns det provins som heter British Columbia. En provins är en del av ett land.


I British Columbia har det regnat väldigt mycket. Förra helgen regnade det mer än vad det vanligtvis gör under hela november.


Allt regn har skapat stora översvämningar i British Columbia. Mycket land ligger under vatten och några människor har dött.


Deana Bajic jobbar som meteorolog på SVT. En meteorolog är en person som jobbar med att undersöka hur vädret kommer att bli. Enligt Deana Bajic beror vädret i British Columbia på något som kallas för atmosfärisk flod.

– Det är ett smalt band med mycket fuktig och varm luft som rör sig in från tropikerna, i det här fallet Hawaii, säger Deana Bajic till SVT.


Hawaii är några öar som tillhör USA. På Hawaii är klimatet tropiskt. Det betyder att det är varmt och fuktigt. Den varma och fuktiga luften från Hawaii har alltså rört sig ända till Kanada, som ligger längre norrut och är mycket kallare. Luften från Hawaii har därför gjort så att det har regnat så här mycket.


Människorna som bor i British Columbia håller just nu på att få att få hjälp från den kanadensiska militären. Militärerna hjälper både människor och djur som har fastnat i översvämningarna.


Fakta: Sommarens hetta gör översvämningarna värre

I somras var vädret ovanligt varmt i provinsen British Columbia i Kanada. På vissa ställen var det nästan 50 grader varmt under sommaren. Vanligtvis påminner deras väder om det vi har i Sverige. Att det blev så varmt i British Columbia i somras beror på klimatförändringarna.

Värmen har också gjort att översvämningarna som pågår just nu har blivit värre än vad de annars hade blivit. Värmen i somras gjorde nämligen så att det började brinna i flera skogar i British Columbia.

Marken där det brann i somras kan inte längre suga upp vattnet lika bra. Vattnet från regnet har därför inte åkt ner i marken. Det har i stället runnit ut i olika vattendrag, till exempel floder, som snabbt har blivit översvämmade.

Källa: SVT
Här är ett klipp på kossor i staden Abbotsford i British Columbia som får hjälp undan översvämningarna:

Kanada är ett land
som ligger i Nordamerika.
I Kanada är det just nu stora översvämningar.

 

Översvämningarna beror på
att det har regnat väldigt mycket i Kanada.
Speciellt har det regnat mycket
i en del av landet som kallas för British Columbia.

 

Människorna som bor i British Columbia
får just nu hjälp av militären i Kanada.
Militären hjälper både människor och djur
som har fastnat i översvämningarna.