Nu får vi kanske en ny statsminister

Ett stort rum fyllt av stolar med varsin bänk framför. Stolarna är formade i en halvcirkel. Framför stolarna är en slags scen där det står flera långa bord och som har en stor skärm bakom sig.

Riksdagen ska rösta om Magdalena Andersson ska bli ny statsminister. Foto: Regeringskansliet.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson har nyligen tagit över efter Stefan Löfven som partiledare för Socialdemokraterna. I morgon, onsdag, ska riksdagen rösta om hon dessutom ska bli statsminister.


I början av hösten berättade Stefan Löfven att han skulle sluta som statsminister och som ledare för partiet Socialdemokraterna. Sedan dess har många undrat vem som ska ta över efter honom.


För några veckor sedan valde Socialdemokraterna Magdalena Andersson till ny partiledare för Socialdemokraterna. Magdalena Andersson har tidigare varit Sveriges finansminister.


Den senaste tiden har Magdalena Andersson försökt bli Sveriges nya statsminister. Men det är inte helt lätt. För att hon ska kunna bli Sveriges nya statsminister får inte för många rösta nej i riksdagen. 175 personer måste rösta något annat än nej. 175 personer måste alltså rösta ja eller lägga ned sin röst.


Det viktigaste under riksdagens omröstning är nämligen hur många som röstar nej till Magdalena Andersson. För att Magdalena Andersson ska bli statsminister är det därför viktigt att så få som möjligt av politikerna i riksdagen röstar nej till henne.


Därför har Magdalena Andersson den senaste tiden försökt få stöd av de andra politikerna. Det är inte helt lätt. Vänsterpartiet och deras ledare Nooshi Dadgostar har sagt att de vill få vissa saker för att rösta på Magdalena Andersson. Bland annat vill Vänsterpartiet ha höjda pensioner. Pension är pengar som människor får när de är för gamla för att jobba.


Men Magdalena Andersson behöver också stöd från Centerpartiet och de vill inte att Vänsterpartiet ska få bestämma så mycket. Så Magdalena Andersson har fått vara försiktig när hon har pratat med de olika politikerna.


I morgon, onsdag, klockan nio på morgonen ska riksdagen hålla sin omröstning. Om riksdagen röstar för att Magdalena Andersson ska bli den nya statsministern kan Sverige få en ny regering på fredag som tidigast.


Så här fungerar riksdagen:

För ett tag sen blev det klart
att Magdalena Andersson är ny partiledare
för Socialdemokraterna.
Men nu måste riksdagen rösta
om hon ska få bli statsminister också.

 

Riksdagen kommer att rösta om det
på onsdag klockan nio på morgonen.

 

För att bli statsminister behöver Magdalena Andersson
få 175 personer i riksdagen att rösta
antingen ja, eller lägga ner sin röst.
Röstar fler än 174 personer nej
kan Magdalena Andersson inte bli statsminister än.

 

Socialdemokraterna och Magdalena Andersson
håller nu på att prata med de andra partierna.
Det gör dem för att så få som möjligt
ska rösta nej till henne som statsminister.

 

Centerpartiet och Vänsterpartiet
har tidigare låtit Stefan Löfven bli statsminister.
Men nu vill de få fler saker för att
de ska släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

 

Det är svårt för Magdalena Andersson
att ge både Vänsterpartiet och Centerpartiet vad de vill ha
eftersom de har väldigt olika politik.