Frankrike förbjuder vilda djur på cirkus

En tiger som ryter.

Tigrar och andra vilda djur ska inte få användas på cirkusar i Frankrike. Foto: Pixabay

Frankrike får en ny lag som ska skydda djur.Det ska bli förbjudet att använda vilda djur på till exempel cirkus eller i tv-program. Även föreställningar med delfiner blir olagliga. Den nya lagen börjar gälla år 2023.Det kommer också att blir förbjudet att äga vilda djur, som tigrar, lejon och björnar. Det ska även bli olagligt att föda upp minkar. Minkarna föds upp för att människor vill göra kläder av deras päls.Den nya lagen har diskuterats länge i Frankrike. Flera gånger har det kommit fram att cirkusdjur inte har haft det bra. Ett av djuren var tigern Mevy. Hon rymde från en cirkus och sköts sedan ihjäl av sin ägare.I Frankrike finns det 120 stycken cirkusägare. De tycker inte om den nya lagen. Men Frankrikes politiker vill ha en lag som ger ett bättre skydd till djur. 332 politiker röstade för den nya lagen och bara en politiker röstade emot den.


Minibladet har tidigare skrivit om att tv-programmet Fångarna på fortet slutar använda vilda djur. Läs den artiklen här.

I Frankrike kommer det bli förbjudet
att ha vilda djur till exempel på cirkus.
Det bestämde Frankrike
när de röstade ja för en ny lag.

 

Den nya lagen ska ge vilda djur
ett bättre skydd.
I Frankrike har det många gånger hänt
att vilda djur har kommit till skada.

 

Därför tyckte Frankrikes politiker
att de behövde en ny lag för att skydda djuren.

 

De som har cirkusar i Frankrike
tycker inte om den nya lagen.
Men alla politiker utom en
röstade för att den nya lagen ska börja gälla.