Nyhetsvecka 45

Collage på djur

I veckan vi MiniBladet skrivit flera nyheter om djur. Foto: Pixabay.

Nyheter om djur är alltid populärt bland MiniBladets läsare. I veckan har vi skrivit nyheter om kvittrande fåglar, valar som äter massor och tv-tigrar som går i pension.För ungefär 250 år sedan grundades världens första cirkus i London av en man som hette Philip Astley. Sedan dess har djur länge varit en populär attraktion, även i tv-rutan.Det finns människor som arbetar för djurs rättigheter som inte tycker att djuren alltid behandlas så bra. En sådan grupp heter World animal protection. De tycker inte att tigrar ska få vara med i tv-programmet Fångarna på fortet. De säger att tigrarna blir stressade av att vara med och deras burar är för trånga. Därför får tigrarna nu gå i pension.

Läs artikeln om tigrarna i Fångarna på fortet.Bardvalen är ett väldigt stort däggdjur. Kanske du redan kan gissa att ett sådant djur äter mycket. Men de äter ännu mer än vad forskarna tidigare vetat. En val på 150 ton kan äta upp till 50 ton – på en dag! Eftersom valarna saknar tänder sväljer de maten hel. Olika ämnen som finns i vattnet blir sedan till näring för andra djur och växter. Tack valen för att du hjälper andra djur i havet!

Läs mer om de glupska valarna.Forskare har också lyssnat en massa på fåglars kvitter. De har upptäckt att fåglar kvittrar på ett annorlunda sätt än tidigare. Det kan bero på att de anpassat sitt kvitter så att det ska höras i en bullrande stad. Det borde väl egentligen vara vi människor som anpassar oss efter fåglarna så vi kan njuta av deras sång?

Läs mer om fåglarnas kvitter.Som vanligt har MiniBladets reportrar jobbat flitigt och skrivit flera spännande artiklar. Lo Stenvall har fotat Pitholmsskolans årliga skoljogg och så har vi fått en första enkät från den nystartade redaktionen på Lindängeskolan i Malmö. Där har de frågat folk om utklädnader och skrämmande saker.Mitt favoritdjur är havssköldpaddan. Jag tror jag kan lista hundra anledningar varför jag tycker så. Men framför allt är det för att jag gillar att simma och att resa. Vilket är ditt favoritdjur?


Trevlig helg!

Gustav Sigala Haggren
Redaktör, MiniBladet