Nytt system ska förbereda oss för oväder

Blixtrar på en mörk himmel.

Med hjälp av olika färger ska det bli lättare att förstå hur ett oväder kan drabba dig där du bor. Foto: Pixabay

SMHI har ändrat sitt system för hur de varnar för oväder. Målet är att du ska vara bättre förberedd på hur vädret kan påverka dig. 


SMHI är en myndighet som arbetar med väder. De har tagit fram ett nytt system för hur de ska varna människor, när vädret bli farligt. Det nya systemet ska ha ett större fokus på vad som kan hända under och efter ett oväder, alltså konsekvenserna av ett oväder. Målet är att det ska bli lättare att förbereda sig på ett oväder just där du bor.


Tidigare kallades SMHI:s varningar för klass 1, klass 2 och klass 3. Det nya systemet har färger på de olika varningarna.


Gul varning

Gul varning betyder att det finns vissa risker för oss och att våra saker kan förstöras. Även miljön kan skadas. Det finns också risk att det till exempel blir strömavbrott.


Om det är en gul varning ska du vara uppmärksam på vad som händer runt omkring dig. Särskilt om du är på platser som är mer utsatta, som i skogen eller vid havet. Om du bor på en plats som är mer känslig för oväder behöver du förbereda dig, till exempel genom att hälla upp vatten och se till att du har stearinljus hemma.


Orange varning

Orange varning betyder att vädret kan ge mer allvarliga konsekvenser än vid en gul varning. Det kan vara farligt att vara utomhus och du borde undvika det. Det finns risk för mer allvarliga skador på dina saker, som att ditt hus skadas. 


Vid en orange varning kan vädret påverka samhällsfunktionerna, till exempel att vägar stängs av.


Röd varning 

Den röda varningen är den allvarligaste varningen. Det betyder att vädret kan innebära en mycket stor fara för både människor och natur. Du borde stanna inomhus. Se till att du har det du behöver för att klara dig en längre tid om det blir strömavbrott eller om vattnet försvinner.


Krislåda

För att vara förberedd på ett oväder kan det vara bara att ha vissa saker hemma. Du kan samla det du behöver i en låda, en så kallad krislåda.


I lådan är det bra att ha mat som inte behöver lagas, håller länge och inte behöver vara i kylskåpet. Det kan vara havremjölk, konserver och nötter. Kom ihåg att hälla upp vatten så att du har att dricka och tvätta med.


Det är också bra att ha stearinljus, tändstickor och ficklampor med extra batterier. Det är också bra att ha en radio med batteri så att du kan få information om det som händer, även om det är strömavbrott. Har du en powerbank så se till att den är fulladdad inför ett oväder. Glöm inte att ladda din mobil.


Om du behöver mediciner så är det bra att kolla så att det finns hemma. Det är också bra att stoppa ner plåster i din låda. 

Text av Catharina Sigala

Fakta

SMHI är en förkortning för Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut.

SMHI är en myndighet. Det betyder att det är regeringen som bestämmer vad SMHI ska göra.

De som jobbar på SMHI är experter på meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimatologi. Deras uppgift är att ta fram prognoser för väder, vind, vatten, klimat och miljö.

Meteorologi är läran om vädret och atmosfären.

Hydrologi är läran om vattnet på jordens landområden, alltså vatten i till exempel sjöar och i marken.

Oceanografi är läran om havet, om strömmar, temperaturer och vågor.

Klimatologi är läran om klimatet.

SMHI är en myndighet.
De arbetar med väder.
Till exempel undersöker de
vilket väder det kommer bli.

 

SMHI varnar också människor
när vädret kan bli farligt.
Nu har de ändrat system
för hur de varnar människor.

 

Förut så hade SMHI ett system
med olika siffror.
Då var klass 1 den mildaste varningen
och klass 3 den farligaste varningen.

 

Men nu ska SMHI varna med färger istället.
Färgrerna de kommer att använda är:
Gul varning
Orange varning
Röd varning.

 

Den gula varningen betyder
att vädret kan skada hus och saker.
Det kan vara farligt att vara ute då.

 

Den oranga varningen betyder
att vädret kommer skada hus och saker
ännu mer än gul varning.
Du ska inte gå ut om det är orange varning.

 

Den röda varningen är den farligaste.
Då kommer det vara farlig väder
för både människor och saker.
Vid röd varning så kan vatten och el
sluta fungera i ditt hus.