Nu har vi fler turister i Sverige igen

Fler turister i Sverige igen

Turismen i Sverige ökar igen efter pandemin. Foto: Pixabay

Under pandemin har människor inte rest lika mycket. Det har märkts på många hotell i Sverige. Men den här sommaren började turisterna komma tillbaka.


Sveriges statistiska centralbyrå (SCB) är en svensk myndighet som har ett viktigt jobb. Deras jobb är att samla in statistik om allt möjligt. När man arbetar med statistik kollar man på siffror. Med hjälp av sifforna kan man förstå samhället bättre.


SCB har bland annat statistik på hur många fler kvinnor än män som jobbar som undersköterskor, hur hög lönen är för olika jobb och hur många människor som röstar när det är val.


Nu har SCB kollat på hur många människor som har sovit över på hotell, vandrarhem och stugbyar i Sverige den här sommaren. SCB har sedan jämfört siffrorna för den här sommaren med antalet övernattningar under tidigare somrar.


Med hjälp av statistiken har de upptäckt att antalet turister i Sverige har ökat igen. Under sommaren 2020, som var i början av pandemin, var det mycket färre turister än vanligt. Men den här sommaren har det gått mycket bättre, även om det inte var lika många turister som innan pandemin började.


Men på vissa platser i Sverige har det faktiskt varit fler turister än före pandemin. En av dem platserna är Västernorrland som ligger i norra Sverige.


Karin Hallmén jobbar med turiststatistik på SCB. Hon förklarar varför många människor har velat resa till platser som Västernorrland under pandemin.

– Fler har sökt sig bort från aktiviteter som förknippas med stora folksamlingar, köbildningar och trånga passager till ett aktivitetsutbud där det är enklare att hålla avstånd till varandra och då är det kanske naturligt att man i högre grad också söker sig utanför storstäderna, säger Karin Hallmén i ett pressmeddelande.

Det finns en myndighet
som heter Statistiska centralbyrån.
Den brukar förkortas SCB.

 

SCB jobbar med att samla statistik.
De samlar statistik om allt möjligt
till exempel hur många som röstar när det är val,
eller hur många människor som jobbar som undersköterskor.

 

Nu har SCB samlat statistik över
hur många turister det har varit i Sverige.
De har jämfört antalet turister i år
med antalet turister förra året.

 

SCB har sett att det är fler turister i år
än förra året.
Det beror till stor del på pandemin.
Nu får människor resa igen
och därför har det blivit fler turister i Sverige.