Många barn kränks på nätet

Många barn kränks på sociala medier.

Det är viktigt att föräldrar pratar med sina barn om internet och sociala medier. Foto: Pixabay

Sveriges radio har gjort en undersökning. Undersökningen visar att många barn i låg- och mellanstadiet är med om att andra människor är taskiga mot dem på sociala medier.


Många barn är med om obehagliga saker på sociala medier. Det kan till exempel vara att något är elak eller skickar saker som känns obehagliga att få.


Sveriges radio har skickat frågor till rektorer på låg- och mellanstadieskolor i hela landet. En fråga var till exempel om rektorerna vet om någon av eleverna på rektorns skola någon gång har blivit mobbad eller kränkt genom en mobilapp eller på nätet.


Enligt undersökningen har många barn varit med om något kränkande. Kräkningarna sker ofta utanför skoltid.  


Anya Bishop och William Kungberg går i fyran på en skola i Kalmar. De berättar för Sveriges radio att många människor är taskiga i gruppchatter och kommentarsfält.

– Jag har varit med i en gruppchatt. Då var vi ganska dumma mot varandra, säger William Kungberg.

– Min kompis var med i en gruppchatt där någon skickade en massa äckliga och konstiga videor, säger Anya Bishop.


Sveriges radio har också pratat med en psykoterapeut på Rädda barnen som heter Sara Skoog. Psykoterapeuter hjälper människor att hantera olika problem.


Sara Skoog säger att föräldrar måste prata med sina barn om hur deras liv på nätet ser ut. Hon säger att många föräldrar inte har så bra koll.

–Vi föräldrar som låter våra barn vara på nätet, som de flesta barn är, måste också hjälpa barnen att hantera det när det blir svårt.


Sara Skoog säger också att det är viktigt att föräldrar pratar med sina barn om vad som kan hända på nätet och hur man kan göra om någon säger något taskigt.  


Fakta: Om du blir hotad eller kränkt på nätet

Radera inget. Spara bevis genom att ta skärmdumpar på bilder, kommentarer eller inlägg. Se till att spara allt, även om det känns jobbigt. Skriv gärna ut på papper också om du kan.

Polisanmäl. Gör en polisanmälan snabbt. Ta hjälp av en vuxen om du inte kan själv. Polisen kan sedan undersöka om du har blivit utsatt för något brottsligt.

Säg till. Om någon har skrivit något dumt om dig kan du be personen att ta bort det. Om det inte fungerar ska du vända dig direkt till nättjänsten där det hände. Då kan det hända att personen blir avstängd.

Prata. Det är bra att prata med någon som du litar på om du är med om något jobbigt. Det kan till exempel vara kompisar eller föräldrar. Du kan också ringa till Bris på 116 111. Du kan även chatta med Bris.

Källa: Bris

Många barn har varit med
om obehagliga saker på sociala medier.
Till exempel att någon har varit taskig mot dem
eller att någon har skickat obehagliga saker till dem.

 

Anya Bishop och William Kungberg
går i fyran på en skola i Kalmar.
De berättar för Sveriges radio
att många människor är taskiga på sociala medier.

– Jag har varit med i en gruppchatt.
Då var vi ganska dumma mot varandra,
säger William Kungberg.

– Min kompis var med i en gruppchatt
där någon skickade en massa äckliga videor,
säger Anya Bishop.

 

Sara Skoog är psykoterapeut på Rädda barnen.
Hon jobbar med att hjälpa människor
att ta hand om sina problem.
Hon säger att föräldrar måste bli bättre
på att hjälpa till när barn har det jobbigt på sociala medier.