Det viktigaste bokpriset i Sverige ska delas ut

"Ett rum för Lisen" är nominerad till bästa barn- och ungdomsbok.

I veckan fick vi veta vilka författare som nominerats till Augustpriset. Sex böcker har chans att vinna priset för bästa barn- och ungdomsbok.Varje år ges det ut över 2 000 barn- och ungdomsböcker på svenska. Av dem är sex böcker nominerade till årets Augustpris för årets bästa svenska barn- och ungdomsbok.


Augustpriset är känt som det största och bästa priset för svenska författare. Tanken med Augustpriset är att göra författare mer kända så att fler människor köper deras böcker. Därför är det ett viktigt pris

– Att lyftas fram är stort för en författare eller illustratör. Att få en nominering gör att man får extra ögon på sig, säger Viveca Bladh som arbetar på radioprogrammet Kulturnytt på Sveriges Radio.En av barn- och ungdomsböckerna som nominerats till Augustpriset är Ett rum till Lisen av Elin Johansson, Ellen Svedjeland och Emma AdBåge. Det är en bok för barn som börjat läsa själva. Den handlar om när Naima och Lisen blir nya grannar. De två tjejerna blir snabbt kompisar och provsover sig genom husets alla rum för att hitta det bästa sovrummet till Lisen.


Det finns också ett pris som heter Lilla Augustpriset. Det är Sveriges största tävling för unga författare mellan 16 och 20 år. Det är meningen att priset ska öka ungas intresse för att läsa och uppmuntra dem till att skriva själva. Augustpriset delas ut på en gala den 22 november i Stockholm. De författare som vinner Augustpriset får 100 000 kronor och en staty i brons. De som vinner Lilla Augustpriset får 15 000 kronor och en mindre staty.

Här kan du läsa mer om de nominerade författarna och deras böcker.
Av: Catharina Sigala


Fakta om Augustpriet

Augustpriset har fått sitt namn efter författaren August Strindberg.

 

 

Priset har funnits i 33 år.

 

 

Författarna och böckerna som är nominerade till Augustpriset tävlar i tre olika kategorier: årets svenska barn- och ungdomsbok, skönlitteratur och facklitteratur. I varje kategori tävlar sex böcker.

 

 

Skönlitteratur är ett annat ord för böcker med påhittade historier. Facklitteratur är böcker som innehåller fakta.

 

 

Det är en jury som bestämmer vilka böcker som nomineras till Augustpriset. Att vara nominerad betyder att författarna har valts ut för att deras böcker är de allra bästa det här året.

 

 

Sedan är det en grupp av bland annat bokhandlare, bibliotekarier och litteraturkritiker som röstar på den boken de vill ska vinna. En litteraturkritiker är en person som tycker till om nya böcker och till exempel skriver om dem i tidningen.

Augustpriset är ett viktigt pris
som delas ut till författare.
Sex böcker har blivit nominerade
till kategorin bästa barn- och ungdomsbok.

 

Att någon eller något blir nominerat
betyder att de har en chans att vinna ett pris.

 

En av barn- och ungdomsböckerna
som nominerats till Augustpriset
är Ett rum till Lisen av Elin Johansson,
Ellen Svedjeland och Emma AdBåge.

 

Det är en bok för dem som precis
har börjat läsa själva.
Den handlar om
när Naima och Lisen blir nya grannar.

 

Den som vinner Augustpriset
får 100 000 kronor och en staty i brons.