Bomb från kriget hittad i Tyskland

Gammal bomb hittat i Tyskland

Det är inte bara i Tyskland som folk hittar bomber från kriget. Den här hittades i Italien för några år sedan. Foto: MZeta/Shutterstock

En stor bomb från andra världskriget har hittats i den tyska staden Essen. 11 000 människor som bor i staden fick lämna sina hem medan bombexperter tog hand om bomben.


Tidigt på morgonen i onsdags fick 11 000 människor som bor i staden Essen i Tyskland lämna sina hem. Någon hade nämligen hittat en gammal bomb i staden. Människorna behövde därför lämna sina hem ifall bomben skulle explodera. Bomben var ovanligt stor. Den vägde 840 kilo.


Bombexperter och brandmän arbetade sedan i flera timmar för att desarmera bomben. När man desarmerar en bomb gör man så att den inte kan explodera. Det gick bra och människorna har nu kunnat åka tillbaka till sina hem.Det händer ibland att människor som bor i Tyskland måste lämna sina hem för att någon har hittat en bomb. Till exempel fick 25 000 människor i staden Frankfurt lämna sina hem när någon hittade en gammal bomb där innan sommaren.


Under andra världskriget som hände mellan år 1939 och 1945 var det nämligen krig i Tyskland. Det finns därför kvar många bomber från kriget. Det är bomber som inte exploderade under kriget och i stället hamnade i marken.


Även om bomberna inte exploderade under kriget kan de ändå vara farliga nu. Därför är det viktigt att folk i närheten flyttar på sig medan bombexperter tar hand om bomberna på ett säkert sätt.

I Tyskland finns det en stad
som heter Essen.
I onsdags var det någon som hittade
en gammal bomb där.

 

Då fick alla människor som bodde nära bomben
lämna sina hem.
Bombexperter kom för att desarmera bomben.
Det betyder att de gör så att den inte kan explodera.

 

Det gick bra och alla fick åka tillbaka
till sina hem när bomben hade desarmerats.

 

Bomben kom från andra världskriget.
Det var ett stort krig mellan 1939 och 1945.
Mycket av kriget var just i Tyskland.

 

Därför kan det hända ibland
att någon hittar gamla bomber från kriget i Tyskland.
Bomberna kan vara farliga fortfarande.
Därför ringer man alltid till bombexperter
när man hittar en bomb där.