Magdalena Andersson kan bli ny statsminister

Magdalena Andersson kan bli statsminister

Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Finansminister Magdalena Andersson har tackat ja till att bli partiledare för Socialdemokraterna. Hon kan därför bli Sveriges nästa statsminister.


För ett tag sedan sa Stefan Löfven att han ville sluta som statsminister och partiledare för Socialdemokraterna. Socialdemokraterna behöver därför hitta en ny partiledare och Sverige behöver en ny statsminister.


I vanliga fall brukar Sverige få en ny statsminister när det är val. Men Stefan Löfven ville sluta tidigare. Nästa val är nämligen inte förrän hösten 2022.


Nu har Socialdemokraterna sagt att de vill ha Magdalena Andersson. Magdalena Andersson är just nu Sveriges finansminister och hon har sagt att hon vill ta över efter Stefan Löfven.

– Nu har det visat sig att det finns ett starkt stöd för mig och därför har jag efter moget övervägande tackat ja till det erbjudandet, säger Magdalena Andersson till SVT.


I början av november ska Socialdemokraterna ha ett stort möte. Under mötet ska partiet bland annat välja vem ska bli ny partiledare efter Stefan Löfven. Magdalena Andersson är den enda kandidaten som de kan rösta på.


Men det är inte helt säkert att Magdalena Andersson blir statsminister. Hon måste nämligen först godkännas av riksdagen innan hon kan bli statsminister. Riksdagen består av 349 politiker från olika partier. Politikerna har blivit valda av folket och i riksdagen bestämmer de många saker som rör Sverige.  


Om Magdalena Andersson blir statsminister blir hon historisk. Sverige har nämligen aldrig haft en kvinnlig statsminister tidigare. Vi skiljer oss därför från våra nordiska grannländer. De andra länderna i Norden styrs alla av kvinnor. Sverige fick sin första statsminister år 1876 och sedan dess har alla statsministrar varit män. Många människor tycker därför att det är på tiden att Sverige får en kvinnlig statsminister.

För ett tag sen sa Stefan Löfven
att han ville sluta som statsminister.
Då kommer han också sluta
som partiledare för partiet Socialdemokraterna.

 

Socialdemokraterna behöver därför
en ny partiledare.
Socialdemokraterna har sagt att
de vill att Magdalena Andersson
ska bli ny partiledare.

 

Magdalena Andersson har sagt
att hon vill bli partiledare efter Stefan Löfven.

 

Magdalena Andersson kan därför också
bli Sveriges nya statsminister.
Men då måste hon bli godkänd av riksdagen.
Riksdagen kommer att rösta om
Magdalena Andersson ska bli Sveriges nya statsminister.

 

Om Magdalena Andersson blir ny statsminister
blir det första gången som Sverige har en kvinna som statsminister.