Klimatet var viktigt i det tyska valet

Klimatet viktigt under det tyska valet.

Greta Thunberg var med och protesterade utanför riksdagshuset i Berlin under valet. Foto: Pixabay

I helgen var det val i Tyskland. Klimatet var valets viktigaste fråga och under valet protesterade tusentals människor för klimatet.


Tyskland är ett stort land i Europa. Det bor över 80 miljoner människor i Tyskland. I Sverige bor det tio miljoner människor.


Nu i helgen var det dags för val i Tyskland. Den viktigaste frågan i det tyska valet var klimatet och under valet har tusentals människor protesterat för klimatet. I fredags var den svenska klimataktivisten Greta Thunberg med och protesterade utanför riksdagshuset i Tysklands huvudstad Berlin.

– Självklart hoppas vi att politikerna tar sitt ansvar, men vi måste också förstå att enbart rösta inte är tillräckligt utan vi måste bli aktivister och gå ut på gatorna och kräva förändring, säger Greta Thunberg till SVT.


En stor förändring i valet är att Angela Merkel slutar som förbundskansler. Förbundskanslern är den som bestämmer över den tyska regeringen. Angela Merkel har varit förbundskansler i 16 år. Under tiden som förbundskansler har hon varit en av världens mäktigaste människor.


Nu är Angela Merkel 67 år gammal. Hon sa redan innan valet att hon tänkte gå i pension efter valet.


Det är fortfarande inte klart vem som ska bli Tysklands nya förbundskansler. Men SPD fick flest röster i valet. SPD är ett socialdemokratiskt parti. Näst flest röster har CDU/CSU fått. CDU/CSU är två kristdemokratiska partier som samarbetar. CDU är Angela Merkels parti.  


Ett annat parti som det har gått bra för är Grüne. Grüne är det tyska miljöpartiet. Partiet fick många fler röster i det här valet jämfört med det förra valet. Grüne blev Tysklands tredje största parti i valet.

I helgen var det val i Tyskland.
Då röstade de som bor i Tyskland
på vilket parti de tyckte ska styra landet.

 

Det gick bäst för ett parti
som heter SPD.
Det är ungefär som Socialdemokraterna i Sverige.

 

Det gick också bra för ett parti
som heter Grüne.
Det betyder ungefär de gröna
och de är ungefär som Miljöpartiet i Sverige.

 

En stor nyhet i tysk politik
är att Angela Merkel slutar som förbundskansler.
Förbundskanslern är den som är chef
för regeringen i Tyskland.
Angela Merkel har varit förbundskansler i 16 år.
Vem som blir ny förbundskansler
är inte bestämt ännu.