Därför pratar människor om IS-barn

IS-barn får åka hem till Sverige.

Barnen och deras mammor har bott i ett läger i norra Syrien. Foto: Pixabay

Just nu står det mycket i nyheterna om IS-barn. Barnen har bott i fångläger med sina mammor och nu ska flera av dem få åka tillbaka till Sverige.


För några dagar sedan kom tre kvinnor och deras sex barn till Sverige. Kvinnorna och deras barn har levt i ett läger i Syrien i flera år. Fler kvinnor och barn från lägret ska åka till Sverige den närmsta tiden.


Lägret i Syrien är inget vanligt läger. Det är ett läger där människor som har varit med i IS har suttit fångna. IS är en förkortning av Islamiska staten.


IS är en terrororganisation som har gjort många hemska saker mot människor i bland annat landet Syrien. För några år sedan bestämde IS över vissa delar av Syrien. Många människor kämpade mot IS och år 2019 förlorade IS den sista delen av Syrien som de bestämde över.


Människor som hade varit med i IS, både kvinnor och män, blev därför fängslade. Jättemånga människor hade varit med i IS så det blev tusentals fångar. 


Men många av IS-terroristerna hade barn och barnen fick bo i lägren med sina mammor, även om barnen inte hade gjort något fel.


Människorna som gick med i IS kom från många länder i världen. De som har hand om IS-fångarna vill därför att hemländerna ska ta hem de fångar som inte kan åtalas. Att fångarna inte kan åtalas betyder att det inte går att bevisa att de har gjort något olagligt, även om de var med i IS.


Omkring 300 människor lämnade Sverige för att gå med i IS. Långt ifrån alla kan dömas och en del har fått åka tillbaka till Sverige. Men polisen i Sverige ska försöka ta reda på om kvinnorna har gjort något olagligt när de var med i IS.


Många människor har länge oroat sig för kvinnornas barn. Barnen kallas ibland för IS-barn eftersom deras föräldrar var med i IS. Barnen har haft det svårt. Många av barnen har sett hemska saker. 


Det är inte säkert vad som händer med barnen när de kommer till Sverige. Men barnen kan bli omhändertagna av myndigheterna. Det betyder att myndigheterna bestämmer att barnen inte har det bra hos sina föräldrar och därför ska få hjälp. Barnen får då bo hos någon som tar bättre hand om dem.  

Just nu är det många nyheter
om IS-barn.
Det är barn vars föräldrar
har varit med i gruppen IS.

 

IS står för Islamska staten.
Det är en terroristgrupp.
Det betyder att gruppen
har gjort mycket hemskt mot många människor.

 

IS bestämde för några år sen
i bland annat landet Syrien.
Men många krigade mot IS
och därför bestämmer de inte längre.

 

De människor som var med i IS
blev då fångade.
Fångarna fick sitta i läger.
Vissa av fångarna hade barn.
De kallas alltså IS-barn.

 

Nu ska många av fångarna åka hem
till de länder de kommer ifrån.
Flera fångar är från Sverige.
Fångarna har tillsammans många barn.

 

Därför pratar många nu om
vad som ska hända med de barnen.
Det kan hända att Sverige bestämmer
att barnen ska få bo hos några andra än sina mammor.
Det beror på att deras mammor var med
i en terroristgrupp.