Badleksaker på rymmen skapar problem

Förrymda badleksaker skapar problem.

Det är viktigt att skriva sina kontaktuppgifter på badleksakerna. Foto: Pixabay

Uppblåsbara badleksaker som smiter från sina ägare orsakar problem för Sjöfartsverket. De vill därför att man ringer dem om man tappat bort sin flamingo eller luftmadrass.


Joanna Paraïso är räddningsledare på Sjöfartsverket. Hon och hennes kollegor har som jobb att rädda folk som är i nöd i vattnet. Men i sommar har de flera gånger behövt åka ut till uppblåsbara badleksaker som har visat sig vara borttappade.


Sjöfartsverket måste åka ut om de tror att det kan finnas någon som är i fara. När de ser en flamingo eller en annan badleksak som flyter runt ensam kan de tro att någon har trillat av den ute i vattnet. Den personens liv kan då vara i fara.

.
Men det finns några saker som man kan göra. Helst ska man inte tappa badleksaken alls, men om det ändå händer har Joanna Paraïso på Sjöfartsverket några tips.


Hon säger att man ska skriva sina kontaktuppgifter på leksaken. Har man skrivit sina kontaktuppgifter kan Joanna Paraïso och hennes kollegor ringa om de hittar leksaken. De kan då kolla så att man inte behöver räddas ur vattnet.


Hon säger även att man kan kontakta dem när ens badleksak åker i väg. Om man ringer Sjö- och flygräddningscentralen får de veta att ingen är i fara.

– Om man vet om att man tappar den och speciellt om man ser en insats med flyg eller helikopter, hör av dig till oss så kan vi konstatera att det är er leksak som syns, säger Joanna Paraïso till GT.

Badleksaker kan vara kul att leka med
när man är på stranden och badar.
Men badleksaker har faktiskt skapat problem
på sista tiden.

 

Det har hänt att badleksakerna
tappas bort när de är i vattnet.
Då åker de ut i havet.
Och då kan det hända att folk tror
att någon har ramlat av badleksaken.

 

Då måste Sjöfartsverket åka ut
och undersöka om någon är i fara.
Men då upptäcker de att det bara är
en badleksak som har rymt.

 

Sjöfartsverket är en myndighet.
De jobbar med saker
som har med havet och sjöar att göra.

 

Sjöfartsverket säger nu
att man kan skriva telefonnummer på badleksakerna.
Då kan Sjöfartsverket ringa och kolla
om badleksaken bara är borttappad
eller om det faktiskt är någon som behöver räddas.