Nu får fler gå på tivoli

Restriktionerna blir färre på torsdag.

Nöjesfält får ta in fler folk från och med torsdag. Foto: Pixabay

Under pandemin har vi levt med många restriktioner för att försöka stoppa smittspridningen av covid-19. Men nu lättar restriktionerna. Det betyder att vi får göra fler saker.


I slutet av maj i år visade regeringen upp en plan över hur de ville lätta på restriktionerna. Restriktionerna har berättat för oss vad vi inte ska göra under pandemin och har varit till för att minska antalet människor som blir smittade av covid-19.


Men smittspridningen av covid-19 minskar och därför har regeringen bestämt att restriktionerna ska tas bort. Restriktionerna ska försvinna i fem steg. För två veckor sedan var det dags för steg två. Då fick till exempel restauranger börja ha öppet senare på kvällen.


Imorgon, på torsdagen, är det dags för steg tre. Från och med den 15 juli finns det inte längre någon gräns på hur många människor som får vara på vissa platser inomhus och utomhus. Det betyder att vi får vara så många vi vill på platser som till exempel nöjesparker affärer och muséer.


En annan förändring är att fler personer nu får gå tillsammans på evenemang där det finns bestämda sittplatser. Under steg två fick max fyra personer sitta i samma sällskap på exempelvis fotbollsmatcher. Nu är det åtta personer som gäller.


Men samtidigt som restriktionerna börjar tas bort kommer Folkhälsomyndigheten med ett nytt råd. Folkhälsomyndigheten är myndigheten i Sverige som arbetar för att folk ska må bra och till exempel inte bli smittade av sjukdomar som covid-19. Folkhälsomyndigheten vill nu att folk som reser till Sverige efter att har varit utomlands ska ta ett covid-test. Testet visar om man har covid-19 eller inte.


Regeringen planerar att ta nästa steg, steg fyra, någon gång i september. Men regeringen har inte bestämt när de ska ta steg fem som är det sista steget.  

Regeringen är de som bestämmer i Sverige.
De har en plan för att ta bort restriktionerna.
Restriktionerna är reglerna som säger
hur vi får leva nu när det är en pandemi.

 

Planen har fem steg.
Imorgon, på torsdagen, börjar steg tre.
Då får vi lov att göra fler saker
som vi tidigare inte har fått göra.

 

Till exempel får vi från och med den 15 juli
vara hur många personer som helst på vissa platser.
Det är platser som nöjesparker och muséer.

 

Nästa steg i planen är steg fyra.
Regeringen har bestämt
att steg fyra kommer någon gång i september.
Men när steg fem kommer
har regeringen ännu inte bestämt.