Sen filmfestival i Cannes

Filmfestivalen i Cannes

Många filmer visas i Cannes men det är inte lika många besökare som vanligt. Foto: Pixabay

I den franska staden Cannes brukar det varje år vara en filmfestival. Förra året ställdes festivalen in på grund av covid-19. Men nu är den igång igen.


Cannes är en stad som ligger i Frankrike. Där är det varje år en filmfestival. På filmfestivalen visas det många nya filmer. På filmfestivalen i Cannes finns också ett fint pris som heter Guldpalmen.


I år har festivalen blivit försenad. Det var inte ens säkert att det skulle bli en filmfestival. Men nu har den alltså dragit igång.


Det är inte lika mycket människor på filmfestivalen som det brukar vara. Men det är desto fler filmer. Det beror på att många filmer inte har visats när det har varit pandemi och människor inte har kunnat gå på bio.


Men det finns några filmer som inte får vara med på filmfestivalen i Cannes. Det är alla filmer som finns på Netflix. Filmfestivalen i Cannes har nämligen som regel att alla filmer måste ha visats på bio för att få vara med i filmfestivalen. Netflix visar ju inga filmer på bio så därför får deras filmer inte vara med.


Många tycker att det är gammalmodigt att inte låta Netflix filmer vara med. Men de som ordnar festivalen har inga planer på att ändra reglerna.

Varje år är det en filmfestival i Cannes.
Cannes är en stad i Frankrike.
Där visas många filmer
och ett fint pris delas ut.
Priset heter Guldpalmen.

 

I år har festivalen blivit försenad.
Det beror på pandemin.
Förra året blev det inte någon filmfestival
på grund av pandemin.

 

Det var inte ens säkert
att det skulle bli en filmfestival i Cannes i år.
Men nu har den alltså dragit igång.

 

Det är inte lika många människor
som det brukar vara på filmfestivalen.
Men det finns många filmer att visa.
Många filmer har nämligen väntat
på att visas tills människor har fått gå på bio igen.