Majblommor sålda för 36 miljoner i år

Årets digitala majblomma

Årets digitala majblomma. Foto: Majblomman

I år har majblommorna sålts på nätet. Trots att det inte gått lika bra som ett vanligt år så har det gått bättre än väntat.Majblomman är en organisation som funnits i över 100 år. De arbetar för barns rätt till ett bra liv med utbildning och fritid.Varje år görs en ny majblomma som barn brukar hjälpa till att sälja. Pengarna som kommer in går till att hjälpa andra barn.När coronapandemin bröt ut förra året ställdes den vanliga försäljningen in. Då fick Majblomman in cirka 10,6 miljoner. Året innan fick de in 67 miljoner. I år fick kom det in 36 miljoner vilket alltså är ganska bra, även om det är mindre än under ett vanligt år.

Årets fysiska majblomma som egentligen skulle ha sålts förra året. Foto: Majblomman.

– Vi har försökt att bygga en modell som ska ska fungera till en så låg kostnad som möjligt eftersom de pengar vi samlar in ska gå till barnen. Självklart finns det mycket som kan bli bättre till kommande år men vi har framför allt fått många fina reaktioner och glada tillrop under insamlingen, säger Tove Lindahl Greve i ett pressmeddelande. Hon är Majblommans generalsekreterare.


Årets fysiska majblomma är rödrosa. Den skulle ha sålts förra året, men har sålts i år i stället via 40 000 olika webbaffärer som skolelever har drivit. Pengarna som kommit in ska hjälpa fattiga barn i Sverige. Dessutom finns det en digital majblomma. Designen har gjorts av Axel Viken, 13 år, Mohammed Tepeku, 12 år och Hana Bozickovic, 10 år.

Skolungdomarna Axel, Mohammed och Hana har skapat årets digitala majblomma. Foto: Rasmus Brandin och Elina Berg

Majblomman är en organisation
som har funnits i över 100 år.
De jobbar för att alla barn ska må bra
och ha rätt till skola och fritid.

 

Det gör de genom att skänka pengar
till barn som behöver det.
De får sina pengar genom att
sälja majblommor.

 

Det är ofta andra barn som går runt
och säljer majblommor, till exempel till sina grannar.
Men i år har ingen kunnat gå runt
och sälja majblommor på grund av pandemin.

 

Därför säljer Majblomman nu sina blommor över internet.
De räknade med att det skulle gå lite sämre i år.
Och de fick inte in lika mycket pengar som de brukar.
Men de fick ändå in mer pengar
än vad de fick förra året.