Matcher och konserter kan få publik snart

Sporter

Det kan snart bli publik på arrangemang sm sker utomhus. Foto: Pixabay.

Regeringen säger att vi snart kan få samlas 500 personer utomhus. Så länge smittspridningen av covid-19 inte är för hög.Det nya förslaget gäller olika arrangemang inom sport och kultur, till exempel en handbollsmatch eller en konsert. Arrangemangen måste vara utomhus.

– Det viktiga är att det finns möjlighet att hålla avstånd och att det är anvisade sittplatser, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till Sveriges radio.Förslaget om ett publiktak på 500 personer ska börja gälla från och med den 17 maj. Nu ska Folkhälsomyndigheten ta fram regler som arrangörerna ska följa. Jens T Andersson är ordförande i föreningen Svensk elitfotboll. Han är frustrerad att Danmark haft tusentals personer på sina fotbollsmatcher, medan vi i Sverige fått ha ett maxantal på åtta personer.

– De jobbar efter 500 åskådare per sektion och det är en modell som vi känner att vi kan jobba med i Sverige, säger Jens T Andersson till Expressen.Folkhälsomyndigheten bedömer att alla vuxna ska ha fått åtminstone en dos vaccin mot covid-19 innan den 5 september.

Det har länge varit ett förbud mot
att samlas många på samma plats.
Det har betytt att
vi inte kan gå och se matcher eller konserter.

 

Men nu säger regeringen
att det kan komma att ändras snart.
Då kan vi få samlas upp till 500 personer.

 

Det betyder att vi snart kan få se
matcher och konserter igen,
så länge det är utomhus i alla fall.

 

Att vi kan få vara 500 personer igen
är planerat att börja den 17 maj.
Men först måste Folkhälsomyndigheten
ta fram regler för hur det ska gå till.