Det föds jättemånga tvillingar

Tvillingar

Tvillingar har ökat sedan 1980-talet. Foto: Pixapay.

Det föds just nu fler tvillingar i världen än någonsin. En förklaring är att mammor väntar längre innan de blir med barn.

 

Forskare har tittat på födslar i över hundra länder och och sett att det blivit vanligare med tvillingfödslar sedan 1980-talet. Varje år föds 1,6 miljoner tvillingar. 

 

Det finns några olika förklaringar till varför fler och fler tvillingar vandrar på vår jord. En förklaring är att det blivit vanligare att kvinnor väntar längre innan de blir med barn. Chansen att få tvåäggstvillingar ökar med åldern, framför allt mellan 35 och 39 år.

 

Den andra förklaringen är att fler kvinnor får hjälp med att bli gravida genom olika läkemedel och metoder. Det kan till exempel vara genom IVF, då befruktas kvinnans ägg utanför kroppen för att sedan sättas in igen. Tidigare har det hänt att två ägg har befruktats, men det har de flesta länderna slutat med av hälsoskäl.

 

Men hur blir det egentligen tvillingar? Enäggstvilingar blir till när en spermie befruktar ett ägg som sedan delar på sig och blir två ägg. Enäggstvillingar är genetisk lika och har samma arvsmassa, alltså dna. 

 

Sedan finns det också tvåäggstvillingar. Då är det två ägg som blir befruktade av var sin spermie. De här tvillingarna är inte mer lika än vanliga syskon och de har olika arvsmassa, dna.

Just nu föds det många tvillingar.
Det har faktiskt aldrig fötts
så många tvillingar som det gör nu.
Ända sen 1980 har det blivit
vanligare och vanligare med tvillingar.

 

Det kan bero på att kvinnor
får barn senare än vad de fick tidigare.
När man blir äldre ökar chansen
för att det blir tvillingar.

 

Det finns två typer av tvillingar.
Det finns enäggstvillingar och tvåäggstvillingar.

 

Enäggstivllingar kallas det när
det från början bara är ett ägg.
Men när det ägget utvecklas
delar det sig och blir till två individer istället för en.

 

Tvåäggstvillingar kallas det
när två ägg blir befruktade samtidigt.
När ett ägg blir befruktat betyder det
att en spermie från pappan åker in i ägget från mamman.