Annonser på nätet vill lura unga på pengar

En person som spelar datorspelet Fortnite.

I Fortnite används valutan v-bucks. Foto: Pixabay.

Fortnite-spelare har blivit lurade av annonser på nätet som säger att de får gratis pengar att använda i spelet. Men i stället kan de råka teckna en prenumeration för 200 kronor i månaden.

 

”Oroa dig inte för de kostnader du ser – allt kommer vara gratis”. Men längre ner står det i liten text: ”Genom att klicka på KÖP godkänner du en prenumeration på 200 kronor i månaden.”

 

Fortnite är ett väldigt populärt spel bland barn och unga. Spelet är gratis att ladda ner, men inuti spelet behöver du handla så kallade ”v-bucks” med riktiga pengar.

 

I en reklam som gått på nätet har en röst sagt att du inte behöver betala riktiga pengar för att få v-bucks. Men om du trycker på knappen ”köp” så tecknar du en prenumeration, kanske utan att veta det. Och du får heller inga v-bucks.

 

Företaget som gör Fortnite heter Epic Games. De har flera gånger sagt att det inte går att köpa v-bucks på något annat sätt än inuti spelet. Men ändå finns det väldigt många annonser som säger att de ger dig gratis v-bucks om du klickar dig vidare.

 

Lotta Mauritzson arbetar vid polisens nationella bedrägericentrum. Hon tycker att vuxna behöver bli bättre på att utbilda unga i att vara källkritiska.

– Vi kanske tänker att barn är duktiga på att förstå nätet, men källkritiken finns inte där på samma sätt, säger hon till SVT.

 

Google har plockat bort reklamfilmen från Youtube efter att SVT Nyheter kontaktade dem. Men många annonser som säger ungefär samma sak finns kvar.

 

Google säger att de inte hinner plocka ner alla annonser som bryter mot reglerna. 2019 tog Google ner 2,7 miljarder annonser som på olika sätt bröt reglerna.

 

Lotta Mauritzson på polisen säger att vi alltid ska anmäla när vi ser annonser som verkar skumma på nätet.

– Google är en jättestor spelare och behöver ofta få in flera anmälningar för att ta ner något. Vi gör ju också det, men här är folkets kraft mycket starkare, säger hon till SVT.

Många som spelar Fortnite
har blivit lurade av en reklam på internet.
Reklamen säger att spelarna
ska få gratis v-bucks i spelet.

 

V-bucks är pengarna man använder i Fortnite.
Men trots att reklamen säger att det ska vara gratis
så kostar det 200 kronor i månaden.

 

Företaget som gör Fortnite heter Epic Games.
De säger att det inte går att köpa v-bucks
på något annat sätt än inne i spelet.

 

Reklamen som lurar många spelare
fanns på Youtube.
Nu har Youtube plockat ner reklamen.
Men Youtube säger att de inte hinner plocka ner
alla reklamer som luras för det är så många.

 

Därför måste man vara försiktig
och inte lita på all reklam man ser på internet.