Donald Trump är avstängd från Twitter

Donald Trump och Twitter

Donald Trump kan inte längre nå sina 88 miljoner följare på Twitter. Foto: Pixabay.

Förra veckan blev det våldsamt i USA när demonstranter tog sig i Kapitolium i Washington DC. Många tycker att Donald Trump är ansvarig för våldet. Twitter har stängt av den amerikanska presidenten så att han inte kan skriva fler inlägg.

 

Just nu händer det mycket i USA. Många är arga på Donald Trump. De tycker att det är hans fel att Kapitolium stormades förra veckan.

 

Först ville Donald Trump inte erkänna att han förlorade valet. Han har fortsatt säga att det var valfusk – trots att det inte finns några bevis för det.

 

Flera sociala medier stängde av Donald Trump tillfälligt förra veckan efter oroligheterna. Sedan sa Twitter att de stänger av honom för alltid. Donald Trump hade 88 miljoner följare på sitt konto.

 

Men det finns också andra som tycker det var fel att stänga av Donald Trump. De tycker att alla ska få säga vad de vill. Det finns nämligen en lag som heter yttrandefriheten som säger att man har rätt att uttrycka sig som man vill. Det betyder att de som bestämmer i ett land inte får censurera sina medborgare på något sätt.

 

Men Twitter bryter inte mot den lagen. Twitter är ett privat företag så de får stänga av vilka användare de vill som bryter mot deras egna regler. Men eftersom Twitter är ett så stort företag tycker vissa att de har ett ansvar att låta alla säga vad de vill.

 

Donald Trump ska sluta som president den 20 januari. Hans motståndarparti Demokraterna vill att Donald Trump redan nu ska avsättas som president. I representanthuset röstade 233 röster för och 205 röster emot att tvinga Donald Trump att sluta som president. Men vicepresident Mike Pence säger nej till det.

 

Om Donald Trump inte slutar nu vill Demokraterna att han ska ställas inför riksrätt för att ha uppmuntrat sina följare till uppror och sagt till dem att “visa styrka” vid Kapitolium. De menar alltså att en stor del av våldet vid Kapitolium förra veckan är presidentens fel.

 

Donald Trump blir i så fall den enda presidenten som ställs inför riksrätt två gånger. Första gången friades han. Blir han dömd får han aldrig mer ställa upp i ett presidentval.

Förra veckan var det många som protesterade
i den amerikanska staden Washington D.C.
De bröt sig in i byggnaden Kapitolium
där USA:s kongress sitter.

 

De som protesterade gjorde sönder många saker
och några människor dog under protesten.
Det var människor som tyckte att Trump
skulle ha vunnit valet som protesterade.

 

Många tycker att Trump
uppmanade människorna att protestera så våldsamt.
Trump har till exempel skrivit på Twitter att
valet var orättvist, fast det inte var det.

 

Twitter stängde av Donald Trumps konto
för de tycker att han uppmanade människor till våld.
Många tycker att det var bra.
Men vissa tycker också att det var dåligt.

 

De som tycker det var bra
säger att Trump uppmanar människor att vara våldsamma.

 

De som tycker att det är dåligt
säger att alla måste få säga vad de vill.

 

Donald Trump är republikan.
Det är ett av två stora partier i USA.
Det andra är Demokraterna.
Demokraterna vill nu att Trump ska få sparken.

 

Trump kommer bara vara president
i ungefär en vecka till även om han inte får sparken.
Men Demokraterna tycker att han är så dålig
att de vill sparka honom så snart som möjligt.