Kraftiga orkanen Iota drar in över Centralamerika

Foto:Pixabay

Centralamerika

Centralamerika består av landområdet som förbinder Nordamerika med Sydamerika. Det vill säga mellan Mexicos södra gräns och Colombias norra gräns. De sju länder som ingår är: Panama, Honduras, Belize, Nicaragua, Panama, Costa Rica och El Salvador.

Orkanen Iota uppstod som en tropisk storm i Karibien i fredags och har snabbt vuxit i styrka. Nu väntar översvämningar, skyfall och jordskred.

 

Iota har redan dragit fram över Colombias kust och orsakat kraftiga översvämningar rapporterar engelska BBC. Orkanen har nu nått Nicaragua, därefter når den Honduras och väntas påverka miljontals människor.

 

– Den är väldigt kraftig, en kategori fem på en femgradig skala. Det innebär att det kan blåsa uppemot 70 meter per sekund, det är ungefär 250 kilometer i timmen, säger SVT:s meteorolog Josefine Bergstedt, till SVT.

 

Området är redan utsatt efter de kraftiga översvämningar som den förra orkanen Eta orsakade för ett par veckor sedan.

 

Iota är den 13:e tropiska orkanen på Atlanten under årets säsong. Den förväntas avta i styrka när den drar in över land, men vattenmängderna som den för med sig är enorma. Havsnivån väntas stiga upp till sex meter mot normala nivåer.

 

Ledarna i regionen säger att orkanerna beror på klimatförändringarna. De får stöd av FN:s flyktingorgan, som förra veckan rapporterade att klimatförändringar har ökat både regnen och torkan i Centralamerika.

 

Centralamerika är de delar av Amerika
som ligger mitt emellan Sydamerika och Nordamerika.
Just nu är det en orkan där.
Orkanen heter Iota och är mycket stark.

 

Orkanen Iota började som en storm.
Men sen ökade den i styrka
så att det blev en orkan.

 

Nu riskerar många saker förstöras
av orkanen i Centralamerikan.
För ett par veckor sen var det en annan orkan där.
Den gjorde så det blev stora översvämningar.

 

Orkaner är som starkast när de är
ute på havet.
Men när de åker in på land
blir de inte lika starka.
Men då kan de ta med sig mycket vatten
så att det blir svåra översvämningar.