På tisdag väljer USA president

på tisdag är det val i usa

Donald Trump eller Joe Biden kommer bli USA:s nästa president. Bilder: Gage Skidmore

På tisdag är det val i USA. Då ska det amerikanska folket välja vem som ska vara deras president de kommande fyra åren. I år står det mellan den sittande presidenten Donald Trump och demokraternas kandidat Joe Biden. 

 

I USA väljer de president vart fjärde år. Den som vinner blir en av världen mäktigaste människor. På tisdag, den tredje november är det dags för val. Då kan det amerikanska folket välja mellan Donald Trump och Joe Biden.

 

Donald Trump är den nuvarande presidenten. Han representerar republikarnerna. Det är ett av de två stora partierna i USA.

 

Det andra stora partiet i USA heter demokraterna. Deras kandidat till president heter Joe Biden. Han har faktiskt varit vice-president när Barrack Obama var president i USA.

 

Just nu håller Donald Trump och Joe Biden på att försöka få människor att gå och rösta på dem. Men i USA brukar det inte vara så många som röstar. I det förra presidentvalet, 2016, var det bara lite fler än hälften av alla i USA som röstade.

 

Den som vinner presidentvalet i USA blir en av världens mäktigaste människor. Det beror på att USA är ett väldigt stort land och har mycket att säga till om i hela världen. Till exempel är det många andra länder som handlar med USA.

 

 

Licens

På tisdag är det president-val i USA.
Då ska de som bor där rösta
på vem de vill ha som president.

 

I år står det mellan Donald Trump och Joe Biden.
Donald Trump är president just nu.
Joe Biden var vicepresident
när Barrack Obama var president.

 

Det finns två stora partier i USA.
De kallas republikarnerna och demokraterna.
Donald Trump är republikan.
Och Joe Biden är demokrat.

 

Just nu håller Trump och Biden på
att få människor att rösta på dem.
I USA är det inte så många som röstar.
Förra valet, 2016, var det bara lite fler än hälften
som röstade över huvud taget.