Sagostund med dragshowartister utsatt för attentat

Ur föreställningen ”Bland drakar och dragqueens". Foto: Pressbild

I helgen utsattes föreställningen Bland drakar och dragqueens, där dragshowartister läser sagor för barn, för två attentat.

 

Bland drakar och dragqueens är ett projekt där dragshow-artister läser sagor för barn på olika bibliotek. I helgen var det två bibliotek i i Nykvarn och Täby utanför Stockholm där projektet håller till som blev utsatta för attentat.

 

När bibliotekarierna i Nykvarn kom till jobbet på lördagen möttes de av en lokal som spärrats av med avspärrningstejp. Samma sak hände i Täby nästa dag. Där hade även lokalen klottrats ned.

 

På en lapp på dörren, undertecknad av NMR som står för Nordiska motståndsrörelsen, beskrevs arrangemanget bland annat som ”skadligt”.

– Lappens budskap var att stoppa projektet och skrämma oss till tystnad, säger konstnären och grundaren Petter Wallenberg till tidningen Dagens Nyheter.

 

Den nazistiska organisationen NMR har erkänt att de ligger bakom.

 

Men sagostunderna genomfördes ändå.

– De som utför de här attentaten har aldrig varit på våra sagostunder, utan verkar ha fördomar om vad projektet handlar om. Det här projektet handlar inte om att indoktrinera barn eller skriva någon på näsan om genus. Barn är smartare än så. Det handlar om att läsa sagor på ett nytt sätt. Vi ger inte upp utan fortsätter att stå upp för frihet, en glittrande saga åt gången”, säger Petter Wallenberg till tidningen Dagens Nyheter.

 

Bland drakar och dragqueens
är ett projekt.
Projektet går ut på att dragqueens
läser sagor för barn.

 

Projektet håller till på olika bibliotek.
I helgen hände något mycket tråkigt
på två bibliotek där projektet håller till.

 

En grupp som heter Nordiska motståndsrörelsen
hade förstört saker på ett bibliotek i Nykvarn
och ett bibliotek i Täby, utanför Stockholm.

 

Nordiska motståndsrörelsen hade också
lämnat en lapp.
På lappen stod de att de inte tyckte
att projektet Bland drakar och dragqueens är bra.

 

Men Bland drakar och dragqueens
höll sin sagostund ändå.