Många flickor utsätts för näthat

Näthat

Plan international har publicerat ett brev där de kräver att företagen bakom sociala medier tar sitt ansvar. Foto. Pexels.

Varannan flicka har utsatts för näthat i en stor undersökning som barnrättsorganisationen Plan International har gjort.

 

14 000 flickor och unga kvinnor över hela världen har varit med i en undersökning om hat och hot på nätet. Det kan till exempel handla om kommentarer som deras kroppar, eller att bilder på dem stjäls mot deras vilja. Det kan också handla om påhopp om hudfärg eller sexuell läggning.

 

Över hälften av flickorna och de unga kvinnorna (58 procent) säger att de varit utsatta för kränkningar och hot på nätet. En femtedel av dem säger att det här har gjort att det går sämre för dem i skolan.

 

I samband med undersökningen publicerar Plan International ett öppet brev där de kräver att företag som ligger bakom Facebook, Instagram, TikTok och Twitter tar sitt ansvar. De vill bland annat att det ska bli lättare för användare att rapportera om trakasserier och våld på nätet.

– Tjejer tystnar när hoten och trakasserierna blir övermäktiga, andra lämnar helt sociala medier. Men det är inte lösningen. För demokratin är detta ett hot. Flickor har samma rätt till yttrandefrihet som alla andra och de sociala medieplattformarna måste skärpa sig och göra mycket mer för att skydda flickor, säger Mariann Eriksson i ett pressmeddelande. Hon är generalsekreterare på Plan International Sverige.

Många flickor har varit med om näthat.
Det betyder att de har fått
elaka kommentarer på internet.
Mer än varannan flicka har varit med om näthat.

 

Plan International heter en organisation.
De har undersökt vilka
som har varit med om näthat.
De såg att mer än hälften av alla flickor
någon gång varit med om näthat.

 

Näthatet kan se ut på olika sätt.
Många flickor har fått elaka kommentarer
om hur de ser ut.
Det har också hänt att någon har stulit
bilder på dem och lagt ut dem på internet.

 

Organisationen Plan International
har skrivit ett brev till många sociala medier.
Där säger de att sociala medier måste ta ansvar
så att ingen behöver vara med om näthat mer.