Restriktioner blir kvar i minst ett år till

Social distansering

Vi behöver fortsätta hålla avstånd ett bra tag till. Foto: Pixabay.

Håll avstånd, tvätta händerna noga och stanna hemma om du känner sig sjuk. I veckan sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör att vi ska fortsätta vara försiktiga i minst ett år till.

 

Folkhälsomyndigheten har märkt att svenskarna börjar bli lite för avslappnade när det kommer till covid-19. Smittspridningen finns kvar, men vi är sämre på att följa restriktionerna.

 

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sa i veckan att vi måste ställa in oss på att restriktioner kommer fortsätta länge till.

– Vi får räkna med att åtgärder mot coronaspridningen kommer ligga kvar lång tid, vi pratar om åtminstone ett år fram, sa han i SVT:s program Agenda.

 

Nyligen infördes någonting som heter familjekarantän. Det betyder att hela familjen måste stanna hemma om någon blivit smittad av coronaviruset.

 

Samtidigt så har besöksförbudet på äldreboenden tagit borts och den 15 oktober bestämmer regeringen om vi kan gå på en konsert eller fotbollsmatch med 500 personer.

 

I Agenda fick Johan Carlson frågor om inte det här kan verka lite förvirrande för svenskarna. Vi får lov att göra mer än tidigare, samtidigt får vi inte slappna av. Så här svarade Johan Carlson på det:

– Det handlar om att hitta en balans. Det viktiga är att människor förstår att de ska hålla avstånd och inte röra sig ute med milda symptom, att minska trängseln och att arbeta hemifrån. Vi ska fortsätta med det som varit framgångsrikt.

Coronaviruset finns fortfarande kvar.
Därför måste vi vara försiktiga
när vi rör oss ute bland andra människor.
Men hur länge måste vi vara försiktiga?

 

Folkhälsomyndighetens direktör
heter Johan Carlsson.
Han sa nyligen att vi måste fortsätta vara försiktiga
ett år frammåt.

 

Det betyder att vi måste tvätta händerna,
inte vara för nära andra och
stanna hemma om vi känner oss sjuka.

 

Men samtidigt får vi göra lite fler saker nu
än i början av pandemin.
Vi får till exempel besöka äldreboenden nu.
Men det gäller att inte slappna av än
eftersom viruset fortfarande smittar många människor.